ПОГРОМ: Шефът на ДАНС: Бивши министри са играли като чужди агенти

Пламен Тончев намекна от трибуната на парламента, че Кирил Петков и Асен Василев за национални предатели

Политика
14:42 - 30 Май 2023
7762
ПОГРОМ: Шефът на ДАНС: Бивши министри са играли като чужди агенти

Шефът на ДАНС Пламен Тончев, осигурил охраната на напусналия групата на ПП-ГЕРБ в парламента Радостин Василев, обяви сензационно и скандално, че:

"Поведението на някои министри в редовния кабинет определено не защитаваха националния интерес". 

С това си изречение Тончев, който бе изслушан заедно с директора на ДАНС и на Военното разузнаване по искане на "Възраждане", нажежи до червено страстите в пленарната зала. Оказа се, че наред с изслушването им заради пуснатите от Руди Гела записи от заседанието на националния съвет на ПП от 21 май, в които се говори от съпредседателя на "Промяната" Асен Василев за назначавнането на "наши" хора, готвени от партията за бъдещи директори на секретните звена и дадени от него за "съгласуване" с посолствата, наяве бяха извадени и новини около външната политика на страната. 

Тончев разкри, че съветник на премиера на последния редовен кабинет Кирил Петков (става въпрос за Весела Чернева - б.р.) е съгласувал позициите на тогавашното МВнР с македонски гражданин (вероятно държавен служител) по темата за вдигането на ветото пред Скопие от София за членство в ЕС. А за това е било образувано досъдебно производство, разкри шефът на ДАНС.

И заяви:

"Това е само един пример, че бивши министри определено не защитаваха националния интерес. Всички знаем, че действията на това лице (Чернева - б.р.) не са били извършване без съглаието на неговия ръководител (Кирил Петков - б.р.)", каза още той. 

Думите на Тончев обаче бяха посрещнати на нож от лидера на ДСБ ген. Атанас Атанасов. "Това е само един елемент от цялостна кампания за дискредитиране на втората политическа сила. Председателите на специалните служби са назначени от същия този г-н президент по предложение на неговото служебно правителство. Затова ние имаме внесени законопроекти за смяна на механизма за назначенето на тези председатели на службите", отговори депутатът от ПП-ДБ. 

И спечели аплодисментите на "своите" като напомни с въпрос - какво доверие да имат депутати и общество на тези служби, които само часове преди избухването на войната в Украйна са обявили от същата тази парламентарна трибуна, че... няма данни да се задават военни действия, а още по-малко конфликт от страна на Русия.