Полента (качамак) с брюкселско зеле и бекон
за 2 порции, 45 мин
Продукти
300 г брюкселско зеле - прясно или замразено
80 г пушен бекон на тънки филийки
2 ч.л. масло
сол, черен пипер и индийско орехче
300 мл прясно мляко
300 мл зеленчуков бульон
150 г царевичен грис
80 г жълто сирене по избор – може кашкавал
Приготвяне
Главичките брюкселско зеле се разполовяват. Филийките бекон се нарязват на ленти, запържват се на сух тиган и се изваждат.
В същия тиган се слага брюкселското зеле с маслото и се запържва за кратко, подпрява се със сол и черен пипер. Сипват се 100 мл вода и се задушава на тих огън 15 мин. - да остане на мазнина.
Кипват се заедно прясното мляко и зеленчуковият бульон. Ръси се постепенно царевичният грис като се разбърква. Вари се 8-10 мин. с леко разбъркване. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Полентата (качамакът) се разстила в тавичка с хартия за печене на слой около 1,5 см. Слагат се отгоре брюкселското зеле и беконът.
Поръсва се с настърганото жълто сирене. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 12-15 мин.