Полицейски шеф: Никой не е свидетелствал срещу шофьора, ранил протестиращ

Не можем категорично да кажем, че е имало инцидент пред СУ, заяви Тони Тодоров

Общество
11:05 - 29 Юли 2020
1967
Полицейски шеф: Никой не е свидетелствал срещу шофьора, ранил протестиращ

Нито един протестиращ не е свидетелствал в МВР, че кола е минала през крака на демонстрант. Това съобщи зам.-шефът на столичната Охранителна полиция Тони Тодоров.

Инцидентът станал около 21,50 ч. По това време имало 7-8 протестиращи, които блокирали движението пред Софийския университет. Полицаите ги помолили да освободят движението и хората тръгнали да се отдръпват. Тогава беемве попаднало в блокадата. Шофьорът Халед Мохи дал на заден, за да избегне демонстрантите.

"В този момент се чу вик на младеж, който каза, че шофьорът е минал с едната гума през стъпалото му", обясни Тодоров. Полицаите извикали линейка, а пострадалият младеж бил закаран в болница. Демонстранти обградили колата на Мохи, който бил тестван за алкохол и дрога. "Съобщихме на протестиращите, че пробите му са отрицателни", каза полицаят.

Той и колегите му призовавали демонстрантите да свидетелстват, ако някой е видял прегазването. Нямало обаче нито един очевидец, а на място не се установили нарушение. „Не можем категорично да заявим, че е имало някакво съприкосновение“, посочи Тодоров. И добави, че демонстрантите замеряли колата на Мохи с кенчета и кал.

Полицаят призова демонстрантите да пускат уведомления за протестите, защото така изисква законът. Заради липсата на писмата полицаят посочи, че сме в ситуация на "гражданско неподчинение" от първия ден на протестите.

"Подготвени сме за днешния ден, ще реагираме на всякакви ситуации", отвърна Тодоров на въпрос за призивите на демонстрантите за масово неподчинение днес.