Полицията издирвала собственика на коронясал старчески дом

Новини
11:08 - 05 Август 2020
1958
Полицията издирвала собственика на коронясал старчески дом

Собственикът на дома за стари хора “Св. Георги” е бил издирван от полицията след първите положителни проби на коронавирус във Варна.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването "Здравей, България" по NOVA. Вече всички възрастни хора в дома вече са тествани, положителните проби досега са 102, а смъртните случаи са 4.

„Тествани са всички в дома най-напред персонала, защото са били контактни на жената в счетоводството, която е била първият положителен случай, а после и всички домуващи. Много е трудно да кажем кой на кого е предал вируса. Възможно е и лекарят да се е заразил от хората, които се лекувал. Това не е основното работно място на лекаря, който е дал положителна проба. Той работи на летището във Варна и това му е втори трудов договор. Така са и всички сестри, и лекарите в тези домове. Това крие рискове, но няма кой друг да работи”.

„Здравните власти не намериха нужното съдействие в първите дни от регистрирането на заразата. Беше трудно дори да открием собственика на дома. Наложи се да поискаме съдействие от полицията. Той прие предписанията доста нервно. Имаше намеци, че той знаел къде живеят здравните инспектори. После нещата се подобриха. Наложи се да уведомим и прокуратурата", допълни Кунчев.

„Трудно е да се говори за изпусната работа в старческите домове, защото, знаейки, че това са най-рисковите места, разпоредих те да са под постоянен контрол и да се прави сканиране на всички домуващи и персонал там, за да хващаме рано тези случаи. Заболяването влезе в два старчески домове и това е почти неминуемо, защото тези домове не са отделени от всички. Там влизат доставчици и близки на домуващите. До голяма степен сме ограничили тези движения, но са много сложни проблемите и правим максимума. Старческите домове са много в България. Когато направихме първия кръг от тествания в домовете, мислех, че ще се справим с 4000 - 5000 теста, но 16 000 са само домуващите и около 4000 - 5 000 персонал. Тези 20 000 души вече втори път ги тестваме. Досега беше добре, но първо заразата навлезе в дома в Русе, а сега и във Варна", каза още Ангел Кунчев.