Политолог: Разцепят ли се ПП-ДБ, се хързулват надолу за следващия вот

Вторият мандат - този на ДПС, е почти неизпълним, смята Светлин Танчев

Политика
17:25 - 24 Юни 2024
2409
Политолог: Разцепят ли се ПП-ДБ, се хързулват надолу за следващия вот

Съставянето на правителство от сегашното 50-о Народно събрание няма да е трудно, а много трудно. Преговорите и консултациите не са толкова важни, колкото това, което ще се случи в самия парламент.

Най-логичният вариант е кабинет с първия мандат, но засега ГЕРБ и ДПС не са осигурени с друга подкрепа. Вторият мандат (на ДПС) е почти неизпълним.

С трети мандат правителството ще е на малцинството и то ще бъде нестабилно. А и от ГЕРБ декларираха, че няма да подкрепят друг мандат.

Това коментира в ефира на БНР политологът д-р Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан".

Според него, ако искат да имат бъдеще, ПП-ДБ не бива да отиват към разцепление, а преструктуриране, защото следващи избори може да намалят тяхната тежест в парламента. От друга страна, „който подкрепи първия мандат, на практика електорално се самоубива“.

По думите на Тачев, почти никой от политическите формации не иска нови избори.

Борисов няма особен интерес да състави правителство само с ДПС. В случая подкрепа от ПП-ДБ би дала необходимата легитимност на управлението пред международни партньори.

При трети мандат също е нужно съгласие от голяма партия, но въпросът е дали би могло да се постигне споразумение с такъв баланс, че да се избегне възможност за натиск и извиване на ръце.

Социалистите имат посока и възможност за стабилизация на БСП. В момента тя е като СДС преди 20 години – раздробена. Трябва да се предотврати продължаване на изхабяването на лявото пространство, а левите люспи са се привлекат към обединение.