Половината българи нямат пари за ваканция, заможните юрват за Гърция

Новини
09:35 - 27 Юни 2019
3934
Половината българи нямат пари за ваканция, заможните юрват за Гърция

Общо 43 на сто от българите планират почивка това лято. 53% от няма да имат ваканция, като причината е, че 62 на сто от тях нямат финансови възможности. 43 на сто ще отдъхват по курортите. 16% избират планината, а една трета тръгват към южните съседки Гърция и Турция на море. 44% смятат, че нашето Черноморие е вече по-добро място за лятната ваканция. Това сочи изследване на „Тренд“, посветено на нагласите на българите към започналия туристически сезон, пише „24 часа“. Допитването е направено на 1008 души.   

От малко над 2 милиона и 300 хиляди,  планиращи почивка това лято, над 54 % остават на почивка у нас. Около една трета ще заминат за чужбина.

Ваканция в курорт у нас или в чужбина са замислили най-вече младите и живеещите в столицата – това са близо три четвърти от 18-29 г. и две трети от тези на възраст между 30 и 39 години. Обратно – възрастни живеещи по селата не планират почивки.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка това лято, е липсата на финансови възможности (62%).  Приблизително една пета (19%) от българите, които не планират почивка, декларират, че не са почивали лятото през последните 5-10 години. Същият дял са и тези, които споделят, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като спрямо възрастовите разбивки си личи, че това са в най-голяма степен хората на възраст над 70 години.

Над половината (54%) от планиращите почивка посочват Българското Черноморие като предпочитана дестинация. Приблизително една трета предпочитат да изкарат лятната си почивка в чужбина. За 16% от планиращите пък водеща опция през лятото е почивка в планината.

57 % от нашенци отново се втурват към Гърция, а 29 на сто към Турция.

Близостта на двете ни съседки е едно от възможните обяснения, като не е за подценяване и предлагането на икономически изгодни оферти, което засилва интереса на съгражданите ни. Всеки трети от планиращите да почиват в чужбина посочва, че основната причина са по-добрите ценови оферти, а приблизително всеки четвърти (24%) споделя, че е заради по-качествените туристически услуги.

У нас фаворит е Южното ни Черноморие – на повече от 65 на сто от българите в, а за приблизително една пета (19%) това е северната част.

65% от българите, плануващи почивка, декларират, че ще почиват със семейството си. Приблизително една трета (31%) споделят, че ще отидат на почивка това лято с приятели.