Полша иска американски ядрени оръжия на своя територия

Желанието на полския президент Анджей Дуда се възприема като символично

ЕС
16:01 - 06 Октомври 2022
2153
Полша иска американски ядрени оръжия на своя територия

Полша твърди, че е поискала американски ядрени оръжия да бъдат базирани на нейна територия, на фона на нарастващите опасения, че Владимир Путин може да прибегне до използване на ядрени оръжия в Украйна, за да предотврати разгрома на своята армия, пише британският вестник "Гардиън".

Искането на полския президент Анджей Дуда се възприема като символично, тъй като преместването на ядрени бойни глави по-близо до Русия би ги направило по-уязвими и по-малко полезни от военна гледна точка, според експерти. Освен това Белият дом заяви, че не е получил такова искане.

"Не сме запознати с повдигането на този въпрос и ще ви насочим към правителството на Полша", каза американски служител.

Съобщението на Дуда идва на фона на засилената напоследък ядрена реторика, докато САЩ и техните съюзници се стремят да възпрат Путин от използване на ядрени оръжия в Украйна, като същевременно подготвят потенциални действия, ако възпирането се провали, така, че те да имат максимален наказателен ефект, като същевременно се ограничи риска от ескалация до тотална ядрена война.

Предишни военни учения, провеждани от администрациите на САЩ, показаха, че това е тънка и неясна линия, като се има предвид несигурността относно състоянието на психиката на Путин и последните много погрешни изчисления по отношение на Украйна.

Думите на Дуда относно базирането на ядрени оръжия последваха промени в конституцията на съседна Беларус, които биха позволили руските ядрени оръжия да бъдат базирани на нейна територия.

Полският президент каза, че има "потенциална възможност" Полша да участва в "споделяне на ядрени средства", чрез което пилоти от приемащата страна се обучават да летят в мисии, носещи американски ядрени бомби, които се съхраняват на тяхна територия.

"Разговаряхме с американските лидери дали Съединените щати обмислят подобна възможност. Въпросът е отворен", каза Дуда пред Gazeta Polska.

Разполагането на американски ядрени оръжия в Полша може да бъде нарушение на Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО) и Основополагащия акт НАТО-Русия през 1997 г., след края на Студената война, в която НАТО заяви, че няма планове за разполагане на ядрени оръжия територията на новите членове. Междувременно Русия е нарушила собствените си ангажименти по тези документи според изданието.

Федерацията на американските учени (FAS) изчислява, че САЩ имат 100 ядрени оръжия, останали в Европа след Студената война, базирани в Нидерландия, Белгия, Германия, Италия и Турция.

Всички те са бомби модел B61, които се смятат за военно остарели и не биха имали приложение в случай на война с Русия. Експертите по контрол на оръжията отдавна призовават те да бъдат премахнати от Европа.