Полша се скара на Макрон за НАТО

Моравецки подчерта, че Алианса е "основният източник на сигурност" за Варшава

Свят
12:55 - 11 Ноември 2019
1460
Полша се скара на Макрон за НАТО

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини френския президент Еманюел Макрон в безотговорност, след като той обяви, че НАТО се намира в "мозъчна смърт" и постави под въпрос ангажимента на алианса за взаимна отбрана.

В интервю за "Файненшъл таймс" Моравецки подчерта, че НАТО е "най-важният алианс в света, когато става въпрос за запазване на свободата и мира". По думите му поставянето под въпрос от страна на Макрон дали страните членки на НАТО все още могат да разчитат да се отбраняват взаимно - крайъгълният камък на архитектурата за сигурност на Европа - е "опасно".

"Смятам, че съмненията на президента Макрон относно клаузата за взаимна отбрана на НАТО могат да накарат други съюзници да се замислят, дали може би Франция не е тази, която има опасения за придържането към нея. Надявам се, че все още можем да разчитаме, че Франция ще изпълнява задълженията си", подчерта Моравецки.

Коментарите на Макрон в интервю за „Икономист” подчертаха нарастващите опасения в западните столици относно бъдещето на трансатлантическия алианс, който беше разтърсен от унилатерализма на американския президент Доналд Тръмп, отбелязва изданието.

Тръмп заклейми НАТО като "отживелица" по време на предизборната си кампания, а през миналия месец шокира други членки на алианса, като изтегли американските войски от Североизточна Сирия и на практика позволи на Турция да нахлуе, без първо да се консултира с други натовски партньори.

Моравецки обаче, чиято страна отдавна е верен съюзник на САЩ, отбеляза, че проблемите на НАТО не произтичат от амбивалентността на Тръмп, а от липсата на ангажираност от страна някои европейски членове, повечето от които - за разлика от Полша - все още не изпълняват целта на алианса за отделяне на два процента от БВП за военни разходи.

"САЩ винаги са подкрепяли Европа и ако не беше помощта на САЩ, Европа нямаше да се освободи от германската нацистка окупация", изтъкна той.

"Франция харчи под 2 на сто от БВП (за отбрана)... Смятам, че се струва да попитаме защо някои аспекти на НАТО не изглеждат така, както желаем. И това не е липсата на ангажираност на САЩ към алианса, а по-скоро липсата на реципрочност от страна на някои европейски съюзници", коментира още полският премиер.

Като още един пример за неспособността на европейските страни да действат в унисон в справянето с противници като Русия, Моравецки посочи участието на френския бизнес в проекта за газопровод "Северен поток 2", който ще доставя руски газ в Германия. Полша отдавна твърди, че той ще подкопае европейската енергийна сигурност чрез увеличаване на зависимостта на Стария континент от Русия.

"Както някои хора казват без заобикалки, "Северен поток 2" се плаща с нашите европейски пари за руско оръжие и руски бронирани сили", каза той, допълвайки: "Така че смятам, че е наистина разочароващо, когато виждаме такъв проект да има такава подкрепа от ключови страни членки на ЕС."

През последните месеци Макрон предприе дипломатически напън за възстановяване на отношенията с Русия. Той твърди, че Европа трябва да отговори на проблемите на НАТО, като се превърне в "автономна по отношение на военната стратегия и способност" и като започне отново "стратегически диалог" с Москва.

Моравецки обаче подчерта, че НАТО е "основният източник на сигурност" за Полша и заклейми идеята за сближаване с Русия, аргументирайки се, че Европа не може "да се преструва, че нищо не се е случило в Украйна, Беларус или Грузия", страни, в които Москва се намеси в по-малка или по-голяма степен.

"Ние подкрепяме с две ръце сътрудничество с мирна и демократична Русия, но Русия не е мирна и е доста агресивна навсякъде около тях", отбеляза той.

"Президентът Макрон е в различна позиция, защото не усеща горещия дъх на руската мечка на врата си. Смятам, че солидарността на ЕС трябва да бъде толкова важна за всички лидери на ЕС, че не трябва да пренебрегваме резервите на други партньори от ЕС спрямо Русия", завърши полският министър-председател.