Поляците на митинг в защита на сексуалното образование

Законопроект на управляващата партия ще пази непълнолетните от разврат и деморализация

Новини
13:29 - 17 Октомври 2019
1158
Поляците на митинг в защита на сексуалното образование

Около 1000 души демонстрираха в сряда във Варшава срещу законопроект, който предлага затвор за всеки, който „насърчава или одобрява сексуална активност у непълнолетните“.

Комитетът за спиране на педофилията зад законопроекта твърди, че ще защити непълнолетните от „разврат и деморализация“, но критиците твърдят, че има за цел да забрани сексуалното образование.

"Имам деца, които все още не ходят на училище. Бих искал един ден да мога да говоря с тях за секс. Този лошо написан законопроект ми пречи да го правя. Нарушава Конституцията", казва социологът от левицата Магдалена Бият.

Законопроектът “създава среда, в която децата няма да знаят как да кажат “не”, нито ще знаят кога да кажат “да”. Те няма да могат да говорят с учители или лекари ... Ще формираме потенциални жертви на педофили”, опасява се тя.

Законопроектът предвижда присъда до три години затвор, а депутатите от управляващата партия „Право и справедливост“ (PiS) предложиха да го увеличат до пет години.

С лозунги като “сексуална демокрация”, “срам” и “PiS off” протестиращите се събраха пред парламента в Варшава на демонстрацията, организирана от феминистка група.