Портокалов крем карамел с бял шоколад

за 4 порции, 25 мин

Кухня
10:09 - 07 Май 2021
1537
Портокалов крем карамел с бял шоколад

Продукти

50 г захар

3 с.л. портокалов сок

4 лисчета желатин или 2/3 пакетче на гранули

100 г бял шоколад

200 мл прясно мляко

200 мл течна сметана за разбиване или още прясно мляко

3 с.л портокалов ликьор или друг по избор

 

Приготвяне

Захарта леко се карамелизира, сипва се портокаловият сок и ври на среден огън, докато карамелът се разтопи. Разпределя се в 4 купички.

Желатинът се накисва в малко студена вода. 80 г бял шоколад се нарязва.

Кипват се заедно прясното мляко и течната сметана. Изключва се котлонът, слага се шоколадът и се оставя да се разтопи.

Добавя се желатинът, след това и ликьорът. Разбърква се и се оставя малко да изстине, но да не се стегне.

Сместа се сипва върху портокаловия карамел в купичките. Оставя се в хладилника да се стегне.

При сервиране купичките леко се потапят отдолу в гореща вода и кремът се обръща в чинийка.

Гарнира се останалия бял шоколад, настърган или нарязан с белачка.