Портокалов крем карамел с бял шоколад
за 4 порции, 25 мин
Продукти
50 г захар
3 с.л. портокалов сок
4 лисчета желатин или 2/3 пакетче на гранули
100 г бял шоколад
200 мл прясно мляко
200 мл течна сметана за разбиване или още прясно мляко
3 с.л портокалов ликьор или друг по избор
Приготвяне
Захарта леко се карамелизира, сипва се портокаловият сок и ври на среден огън, докато карамелът се разтопи. Разпределя се в 4 купички.
Желатинът се накисва в малко студена вода. 80 г бял шоколад се нарязва.
Кипват се заедно прясното мляко и течната сметана. Изключва се котлонът, слага се шоколадът и се оставя да се разтопи.
Добавя се желатинът, след това и ликьорът. Разбърква се и се оставя малко да изстине, но да не се стегне.
Сместа се сипва върху портокаловия карамел в купичките. Оставя се в хладилника да се стегне.
При сервиране купичките леко се потапят отдолу в гореща вода и кремът се обръща в чинийка.
Гарнира се останалия бял шоколад, настърган или нарязан с белачка.