Портокалов мраморен кейк с шоколад

за 8 парчета, 90 мин

Кухня
10:36 - 20 Февруари 2021
1890
Портокалов мраморен кейк с шоколад

Продукти

2 портокала

50 г тъмен шоколад

250 г брашно

2 ч.л. бакпулвер

125 г масло

125 г захар

1 щипка сол

3 яйца

2 с.л. какао

100 г пудра захар

 

Приготвяне

Настъргва се портокаловата кора и се изцежда сокът. Шоколадът се нарязва на едро.

Разбива се маслото със захарта и щипката сол на пяна. Добавят се едно по едно яйцата като са разбърква. Прибавят с смесените брашно и бакпулвер и една по една 5 с.л. портокалов сок и се разбърква на гладко тесто.

Разделя се на две части. В едената се добавя портикаловата кора. В другата се разбъркват какаото, шоколадовите парченца и 5 с.л. портокалов сок.

Двете теста се редуват в намазнена форма на 4 слоя. Издърпва се през тях спираловидно с вилица, за да се получи мраморен ефект.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 50-55 мин. оставя се във формата за 10 мин. Изважда се и се оставя да изстине.

Полива се с г;лазура от пудрата захар, смесена с с 2-3 с.л. портокалов сок.