Портокалов мраморен кейк с шоколад
за 8 парчета, 90 мин
Продукти
2 портокала
50 г тъмен шоколад
250 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
125 г масло
125 г захар
1 щипка сол
3 яйца
2 с.л. какао
100 г пудра захар
Приготвяне
Настъргва се портокаловата кора и се изцежда сокът. Шоколадът се нарязва на едро.
Разбива се маслото със захарта и щипката сол на пяна. Добавят се едно по едно яйцата като са разбърква. Прибавят с смесените брашно и бакпулвер и една по една 5 с.л. портокалов сок и се разбърква на гладко тесто.
Разделя се на две части. В едената се добавя портикаловата кора. В другата се разбъркват какаото, шоколадовите парченца и 5 с.л. портокалов сок.
Двете теста се редуват в намазнена форма на 4 слоя. Издърпва се през тях спираловидно с вилица, за да се получи мраморен ефект.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 50-55 мин. оставя се във формата за 10 мин. Изважда се и се оставя да изстине.
Полива се с г;лазура от пудрата захар, смесена с с 2-3 с.л. портокалов сок.