Портокалови пилешки гърди с лют пипер

за 2 порции, 35 мин

Кухня
08:23 - 15 Април 2021
1516
Портокалови пилешки гърди с лют пипер

Продукти

3 портокала

2 главички шалот или друг по-дребен лук

2 филета пилешки гърди - по около 200 г всяко

сол и лют червен пипер

3 с.л. зехтин или олио

100 мл пилешки бульон

1 ч.л. нишесте

2 клонки босилек

 

Приготвяне

Настъргва се 1 ч.л. кора от 1 портокал. Портокалът се обелва и се отделят филенцата без ципи. Изцежда се 200 мл сок от останалите 2 портокала.

Обеленият шалот се нарязва на дребно. Пилешките филета се поръсват със сол и лют червен пипер.

Загрява се зехтинът или олиото и пилешкото се запържва до златисто от двете страни. Добавя се лукът и се пържи още 1 мин.

Деглазира се с портокаловия сок и бульона - да кипне силно. Къкри под капак 15 мин.

Сосът се сгъстява с разтвореното с малко студена вода нишесте. Кипва се за кратко и се добавят филенцата портокал.

Подправя със сол, червен пипер и портокалова кора. Поръсва се с листенца босилек.