Портокалови пилешки гърди с лют пипер
за 2 порции, 35 мин
Продукти
3 портокала
2 главички шалот или друг по-дребен лук
2 филета пилешки гърди - по около 200 г всяко
сол и лют червен пипер
3 с.л. зехтин или олио
100 мл пилешки бульон
1 ч.л. нишесте
2 клонки босилек
Приготвяне
Настъргва се 1 ч.л. кора от 1 портокал. Портокалът се обелва и се отделят филенцата без ципи. Изцежда се 200 мл сок от останалите 2 портокала.
Обеленият шалот се нарязва на дребно. Пилешките филета се поръсват със сол и лют червен пипер.
Загрява се зехтинът или олиото и пилешкото се запържва до златисто от двете страни. Добавя се лукът и се пържи още 1 мин.
Деглазира се с портокаловия сок и бульона - да кипне силно. Къкри под капак 15 мин.
Сосът се сгъстява с разтвореното с малко студена вода нишесте. Кипва се за кратко и се добавят филенцата портокал.
Подправя със сол, червен пипер и портокалова кора. Поръсва се с листенца босилек.