Последна среща на върха за 2019 г. на лидерите на ЕС

По време на вечеря ще бъде обсъден новия дългосрочен бюджет като един от определящите фактори на бъдещето на Съюза

Актуални новини
10:27 - 12 Декември 2019
1466
Последна среща на върха за 2019 г. на лидерите на ЕС

Лидерите на държавите-членки на ЕС ще се срещнат в Брюксел днес и утре на последната среща на върха за 2019 г. Това ще бъде първата среща на върха, която ще се председателства от новия председател на Европейския съвет Шарл Мишел.

На срещата на върха на ЕС лидерите ще посветят първия ден на приемането на заключенията от Конференцията за бъдещето на Европа, замислена като форум, в който гражданите, гражданските сдружения и институциите в следващите две години ще дебатират по възможните вътрешни реформи на ЕС.

Втората тема на Европейския съвет ще бъде посветена на изменението на климата. Очаква се лидерите на ЕС да приемат насоки за дългосрочната стратегия на ЕС за борба с изменението на климата, която ще се основава на реализирането на „климатично неутрална Европа“ до 2050 г. 

По време на вечерята лидерите на ЕС ще обсъдят и новия дългосрочен бюджет като един от определящите фактори на бъдещето на Съюза.

Лидерите трябва да приключат първия ден на срещата на върха с обмен на мнения относно отношенията с Русия, партньорството с африканските страни, ситуацията в Турция и функционалността на Световната търговска организация.

Лидерите на държавите-членки на ЕС продължават работата си във формат ЕС-27 утре и ще разговарят за еврозоната и за укрепването на Европейския икономически и паричен съюз.

Самият край на срещата ще бъде посветен на Брекзит и подготовката за преговори за бъдещо партньорство с Великобритания.