Последният филм с Лорина Камбурова - "Блаженият" - с премиера по БНТ

Лентата на Станимир Трифонов довежда Джон Кенеди в Лом

Култура
11:30 - 18 Декември 2022
5255
Последният филм с Лорина Камбурова - "Блаженият" - с премиера по БНТ

Игралният филм „Блаженият“ на режисьора Станимир Трифонов ще има своята телевизионна премиера по БНТ на 18 декември, неделя, от 21 часа. Лентата е екранизация на повестта на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия американец“ и е по действителен случай, когато през 1939 г. в България, в хотел „Солун“ в Лом, отсяда бъдещият американски президент Джон Кенеди.

Двете главни роли са поверени на дебютантите на голям екран Александър Тонев и покойната Лорина Камбурова. Това за съжаление е последният филм на младата и талантлива актриса, която си отиде само на 29 години. В ролите зрителите ще видят още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Михаил Петров, Любен Чаталов, Николай Урумов, Свежен Младенов.

Емил Андреев, който е и съсценарист на филма споделя, че Боби е реално съществуващ човек, когото той среща няколко пъти през живота си. Прототипът на красивата сервитьорка Катя също е реален персонаж. Това е Пръвка от ломското село Мокреш.

Видения в бъдещето, чиста любов, безценно лекарство и среща с бъдещия президент на САЩ - Джон Кенеди, се събират в нелеката съдба на младеж, трудно разгадан и белязан - като пророк, луд или гений. Това е историята на Боби.

"Историята е низ от исторически факти, от най-дребните детайли на прототипи и случки, до общоисторическите процеси, които са се развивали в тези три епохи, които обхваща филмът. Истинската история тръгна от самия прототип. Имаше такъв човек в Ломската психиатрия, който беше тих луд и разнасяше вестници", казва Емил Андреев.
"Историята на Боби Блажения е полет към миналото и настоящето, към вечните човешки страсти, падения и добродетели, които съпътстват краткото ни битие", добавя сценаристът.

Деветгодишният Боби има странна дарба да вижда в бъдещето. Майка му знае, но се съмнява и се притеснява- какво ли вещае това. Боби рисува пеперуди. Расте в свят, който е повече от триизмерен. И нищо човешко не му чуждо, особено красотата, която открива в любовта към пленителната сервитьорка Катя. Тя също не е чужда на чувствата, но и на поривите на плътта, които непорочният Боби предпочита да не беше видял...

Животът в обществото е пъстър и неуловим, витае напрежение и Чудният Боби го усеща. По това време, през 1939 г., той среща бъдещия президент на САЩ - Джон Ф. Кенеди, който пристига в Лом и отсяда в хотел "Солун". Двамата вечерят заедно и Кенеди е изумен от неговия необясним поглед в бъдещето - Боби вижда война след 13 дни. И избухва Втората световна война.

Преживял бомбардировките през 1944, пророкът Боби сякаш губи разсъдъка си, но не и своята душа. Всичко изглежда незначително за неговите търсения - не в смъртта, а в живота, за който той прави революционно откритие, създавайки лекарство за най-страшната болест по това време - туберкулозата.

Животът на Боби е загадка, но неговият дух се материализира в бъдещето, което ни застига.

"Блаженият" е сниман изцяло в Русе заради уникалната атмосфера с автентична архитектура от първата половина на ХХ век. "Няма друго място, на което историята на "Блаженият" да може да бъде заснета и разказана", оценява режисьорът Станимир Трифонов.

Благодарение на оператора Кирил Проданов, филмът пресъздава история в три епохи. Продуцент на "Блаженият" е Пламен Йорданов, а БНТ е копродуцент. Сценаристи са Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова, а музиката е на Георги Стрезов.