Последният шеф на Путин в КГБ се пресели в отвъдното

Ген. Вадим Бакатин имаше за задача да разпусне съветските тайни служби

Топ
13:45 - 01 Август 2022
3783
Последният шеф на Путин в КГБ се пресели в отвъдното

Последният председател на Комитета за държавна сигурност на СССР (КГБ) ген. Вадим Бакатин почина на 84-годишна възраст, съобщи РИА "Новости". Причината за смъртта и други подробности не се съобщават.

Вадим Бакатин реално е и последният шеф на сегашния руски президент Владимир Путин в качеството му на офицер от съветското разузнаване. Генералът е пряк началник на Путин като резидент на КГБ в ГДР.

Бакатин е първи секретар на Кировския и Кемеровския областен комитет на КПСС през 1985-1988 г.

След това до 1990 г. е ръководител на Министерството на вътрешните работи на СССР, като е извикан в Москва по личната покана на съветския лидер Михаил Горбачов. Горбачов го характеризира като човек, който може да сведе корупцията в МВР до минимум. По времето Бакатин е премахната системата на платените милиционерски информатори. Бакатин се противопоставя и на използването на служители на МВР за потушаване на протести, включително в балтийските републики.

През декември 1990 г. той е уволнен и заменен като ръководител на Министерството на вътрешните работи от Борис Пуго, който по-късно се присъединява към военни и офицери от КГБ, извършили преврата срещу съветския президент Михаил Горбачов през август 1991 г.

През юни 1991 г. Бакатин се кандидатира за президент на РСФСР и остава на последно място. По време на пуча през август 1991 г. той се противопоставя на ГКЧП и наред с другото е член на делегацията, която отива при съветския президент Михаил Горбачов във резиденция Форос в Крим.

След неуспешния преврат Бакатин е назначен за ръководител на съветското КГБ и от него се очаква да реформира структурата. На този пост Бакатин получава инструкции от ръководството на страната да предаде в знак на добра воля проектите на подслушвателните устройства в посолството на САЩ в Москва.

Вадим Бакатин, съветският политик Юрий Рыжов и Михаил Горбачев през 2002 г.

През октомври 1991 г. КГБ престава да съществува и Бакатин оглавява една от структурите, които възникват на нейно място - Междурепубликанската служба за сигурност. През декември 1991 г. Междурепубликанската служба за сигурност е премахната. Официалният указ, с който се обявява оставката на Бакатин, е публикуван едва през януари 1992 г. и е подписан от президента Борис Елцин.

След оставката си Бакатин вече не заема държавни постове, а работи за Международния фонд за икономически и социални реформи и за търговски дружества.