Последно сбогом със Стефан Данаилов

Ексклузивно
07:59 - 02 Декември 2019
9372
Последно сбогом със Стефан Данаилов

Днес България се сбогува с най-голямата си кинозвезда - Стефан Данаилов. Най-обичаният и най-известният български артист почина в нощта на 27 ноември след тежко боледуване, в резултат, на което всичките му органи престанаха да функционират.

Поклонението пред Мастера е от 11.00 ч. в Народния театър "Иван Вазов". Очаква се хиляди негови близки, приятели, колеги, почитатели, държавници, политици и общественици от цяла България да сведат глава пред големия актьор.

Заради многото хора, които ще дойдат на поклонението, е създадена специална организация. Ковчегът с тленните останки на Стефан Данаилов ще бъде поставен във фоайето на първи балкон, като всички, желаещи да се простят с него, ще се качват от лявата стълба, а след това ще слизат от дясната, за да може придвижването да става по-бързо.

Съболезнования ще приемат синът му Владимир, който се върна от САЩ, за да се прости с баща си. До ковчега ще застанат и доведеният син на актьора Росен Цанков заедно със своите деца, както и племенницата на Данаилов - Росица Обрешкова заедно с дъщеря си. 

Двама президенти се очаква да присъстват на траурната церемония - сегашният Румен Радев и бившият Георги Първанов. Данаилов изигра съществена роля за избирането им на високия пост, като активно участваше в предизборните им кампании. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и депутати от всички парламентарни групи също ще се сбогуват с актьора политик. Очаква се премиерът Бойко Борисов и министрите също да поднесат цветя в Народния театър. Цялото ръководство на БСП, чийто първи заместник председател бе Ламбо, ще присъства на поклонението. И лидерите на АБВ Румен Петков и Ивайло Калфин, с които актьорът също бе близък, ще изпратят Стефан Данаилов в последния му път.

НАТФИЗ спусна черен флаг в знак на траур заради кончината на професор Стефан Данаилов

Цялата трупа на Народния театър начело с директора Мариус Донкин ще се поклони пред легендата. Още в деня на смъртта театърът спусна черен флаг в знак на траур. НАТФИЗ, където Стефан Данаилов бе професор, също спусна черно знаме. Безутешни са студентите на Мастера от различни поколения, които първи ще си вземат последно сбогом с любимия си преподавател.

Очаква се поклонението да продължи до късния следобед. След това Стефан Данаилов ще бъде погребан до съпругата си Мария на Боянските гробища.

Един от най-големите български актьори има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г., избиран е за народен представител 6 пъти като кандидат на левицата.

Снимки: Агнес Методиева