Постановка ли е заплахата срещу Каримански?

Ексклузивно
17:20 - 08 Април 2022
3444
Постановка ли е заплахата срещу Каримански?

Сценаристите на Има такъв народ стоят зад грубата провокация с есемеса от румънски анонимник, заплашил кандидата на Слави Трифонов за БНБ Любомир Каримански. Такъв упорит слух се разнесе из кулоарите на Народното събрание след вдигането на градуса на напрежението днес, щом станаха ясни подробности около рекета. 

"Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага, сериозни проблеми", гласи текстът на заплашителното съобщение, отправено към Каримански от родна сим карта, регистрирана обаче на името на румънец, влязъл в страната на 1 април. 

Според анализ на депутат от "Продължаваме промяната", изразен пред репортер на Lupa.bg, става въпрос за цяла операция, организирана от ИТН в последната седмица, която цели да извади Каримански жертва в процеса по избора на нов гуверньор на БНБ. 

Комплотът с идеята да дискредитира конкурента му - кандидата на ПП Андрей Гюров, започнал да се дипли след изказването на говорителката на кабинета "Петков" Лена Бориславова в национален ефир, че в биографията на Каримански имало съмнитлени петна, за разлика от тази на преподавателя по икономика в Американския университет, твърди нашият източник. 

"За тях е на живот и смърт Каримански да оглави БНБанка", добави още той. И разкри, че допълнителното дразнение от страна на ИТН по темата било провокирано и заради заявката на ДБ, че стои зад Гюров, и заради нерешителността на БСП да каже кого подкрепя в рамките на управляващата коалиция. 

А ефектът с есемеса бил поразителен - само няколко часа след като новината гръмнала, съпредседателят на десницата в НС Христо Иванов оттеглил пълното си доверие спрямо Гюров. 

В интерес на истината, Иванов заяви: 

„Най-доброто решение е двете кандидатури за БНБ да бъдат оттеглени”. И поиска разговор "на чисто" за бъдещото управление на държавния трезор, с нови номинации.