Постоянният представител на България в ЕС се срещна с македонските българи

Новини
19:48 - 02 Февруари 2023
1509
Постоянният представител на България в ЕС се срещна с македонските българи

Постоянният представител на Република България към ЕС посланик Румен Александров разговаря днес с представители на организации на граждани с българско самосъзнание в Република Северна Македония, които са в Брюксел по покана на депутата в Европейския парламент Андрей Ковачев.

"България последователно поставя въпроса за гарантиране правата на българите в страната-кандидатка като част от преговорния процес за членство на Република Северна Македония към ЕС. Многократно сме информирали европейските партньори и институциите на ЕС за проблемите, които срещат българите в Северна Македония, за множеството случаи на дискриминация и сплашвания. Става дума за системен проблем, а не за изолирани случаи на насилие или говор на омраза и това трябва да се признае от нашите партньори и от международните организации, занимаващи се с правата на човека“, заяви посланик Александров.
Той подчерта, че задължително условие за официалното стартиране на преговорите със Скопие за членство в ЕС е приемането на промените в конституцията на страната и включването на българите сред народностите в Северна Македония.