Появи се испанският Стоунхендж

Пресъхнал язовир разкри близнак на английското светилище

Мистика
17:08 - 27 Август 2019
4430
Появи се испанският Стоунхендж

Всяко зло за добро, гласи народната мъдрост, която намира потвърждение в сензация от Иберийския полуостров през последните дни. В резултат на изключително високите температури пресъхва водохранилището на испанския град Касерес. Той е част от списъка на Юнеско и главен град на едноименната провинция в автономната област Естремадура в Югозападна Испания. Областта е известна като най-бедната в страната.

Когато водата от язовира изчезва напълно, на дъното се разкрива поразителната гледка на по-добре запазен от Стоунхендж кръг от камъни. Загадъчното съоръжение веднага е наречено Испанският Стоунхендж. То е съставено от 144 каменни блока. Известно е, че 144 в човешкото тяло са местата, от които се осъществява връзка с енергията на Космоса.

Радиовъглеродният анализ показва, че мистичното съоръжение е построено преди около 4 хиляди години. Височината на някои от каменните блокове е 2 метра. Сега експерти археолози и други изследователи се опитват да изяснят произхода и същността на каменния кръг. На първо време се търси отговор на въпроса откъде древните хора са докарали тежките блокове скала, как са ги обработвали и как са ги подредили така, че да не помръднат хилядолетия наред. Най-вероятно мястото е използвано като храмов комплекс, а е възможно да е било и някакъв вид тържище.

Всъщност, испанският Стоунхендж не е съвсем непознат. За него пише в началото на 20 век германският учен Хуго Обермайер, но той така и не намира съмишленици и последователи за изследване на древния каменен кръг. През 1963 година испанците започват да строят язовир и така съоръжението се оказва под вода. Подобно е положението с тракийския град Севтополис, който днес е на дъното на язовир Копринка. Обмисля се преместване на испанския Стоунхендж на безопасно за съоръжението място.