ПП-ДБ: Главчев да отиде в НАТО, Радев има неправилни позиции

Държавната политика се определя от парламента, а МС ги изпълнява, напомни Николай Денков

Новини
12:03 - 21 Юни 2024
1648
ПП-ДБ: Главчев да отиде в НАТО, Радев има неправилни позиции

И ПП-ДБ настоя служебният премиер Димитър Главчев да представлява страната на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

"Нямам никакво съмнение, че България трябва да бъде представена от министър-председателя в случая. Една от причините това да бъде съвсем ясно в настоящия момент е, че когато имаше Парламентарна асамблея на НАТО тук в София нашият президент вместо да отиде и да се опита да убеди ръководителите на държавите каква е неговата позиция предпочете да се изнесе от България, за да не влезе в тази дискусия. Ако някой е смел както твърди и има позиции, трябва да е готов да ги защити във форматите, които са наистина важни", каза бившият премиер акад. Николай Денков.

Той припомни Парламентарната асамблея на НАТО в София през май, където Радев не присъства, защото беше на среща с швейцарската си колежка. А после остро критикува приетото решение да се позволи на Украйна да обстрелва военни обекти в Русия с цел самозащита със западни оръжия, дарени от страни от Алианса.

Денков посочи и друга причина Радев да не ходи в САЩ - че държавната политика се определя от парламента, който е евро-атлантически настроен, а Министерският съвет ги изпълнява.

"Това, което виждаме е, че позициите на президента по темите, свързани с Русия и Украйна съвпадат практически напълно с това, което се представя като позиция на Кремъл и на ръководството на Русия", обясни Денков и добави: "Да, аз смятам, че президентът заема неправилна позиция, която не съответства на българските интереси".

И Радев, и Главчев имат покани за Вашингтон. Решението кой да пътува е на Министерския съвет, но за да се избегнат конфликти, вчера Главчев реши да попита депутатите. Темата е била обсъдена на председателски съвет по-рано днес, но не са се разбрали. 

За Главчев са ДПС и ПП-ДБ, а вероятно и ГЕРБ, а Радев е бил подкрепен от "Възраждане", БСП, а навярно и "Има такъв народ". Цончо Ганев от "Възраждане" разказа, че и "Величие" са подкрепили Главчев, но по-късно Николай Марков от партията даде разнопосочно обяснение.

В крайна сметка парламентът реши да остави Министерския съвет сам да реши кой да ходи на Срещата на върха.

Акад. Денков потвърди, че вчера Деница Сачева и Теменужка Петкова са отишли в стаята на ПП-ДБ в парламента. Попитали бившите си партньори ще подкрепят ли Рая Назарян за шеф на парламента, но получили отказ.