ПП-ДБ и ГЕРБ отложиха Закона за доброволчеството на БСП

Топ
10:20 - 12 Септември 2024
1150
ПП-ДБ и ГЕРБ отложиха Закона за доброволчеството на БСП

Законът за доброволчеството на БСП, който бе закован като първа точка в днешния работен ден на депутатите отпадна, след като ГЕРБ и ПП-ДБ решиха, че трябва да бъде отложен, за да се гледа заедно с техните предложения.

Изненадващо още преди да е започнал денят Калина Константинова излезе на трибуната и без да обяснява в каква точно процедура излиза занарежда как са длъжни да приемат такъв закон. ПП-ДБ обаче не били успели да внесат своя и затова проектът на БСП трябвало да отпадне днес, за да може "да се стиковаме в комисии" и да бъдат изчистени някои неточности.

Иван Иванов от БСП излезе и обясни, че нито разбира процедурата, нито е съгласен с нея. Напомни, че законопроектът им е внесен преди 2 месеца и ПП-ДБ са имали достатъчно време да задвижат своя. Освен това същият законопроект вече е минавал на първо четене в предния парламент. "Всякакви опити за саботаж на тази тема се тълкуват превратно и най-вече от хората, които се занимават с доброволческа дейност. На всички е ясно, че на този парламент остават по-малко от две седмици. Оттук нататък каквото и да внасят, то даже през комисия не може да мине", предупреди социалистът.

Председателят на НС Рая Назарян напомни на Константинова, че няма как да отлага точката и й подсказа, че може само да поиска отпадането й от дневния ред. Което депутатката от ПП-ДБ и направи.

Изключеният от БСП, но не и от парламентарната група Георги Свиленски също се възмути от идеята на Констатнитова.

"Този законопроект 3 пъти сме го гледали, 2 пъти е приеман на първо четене Те бедствията няма да спрат", предупреди той, визирайки нуждата от регламентиране дейността на доброволните екипи при пожари и земетресения.

 Тошко Йорданов от ИТН също се обяви против отлагането. "От БСП са абсолютно прави, който има предложения между първо и второ четене. Нали затова са на две четения тези закони", заяви той.

"Ще гледаме сглобката в действие, Борсов от вчера започна да прави едни пируети на балерина по поличка заподозря той.  "Да видим дали ще започнете да танцувате любовния танц или ще бъдем абсолютно практични и ще гледаме закона", добави депутатът.

Георг Георгиев де факто потвърди, че и ГЕРБ искат като ПП-ДБ отпадането на точката заради "обикновена целесъобразност". Според него във веригата имало прекъсване. Имали 3 законопроекта по темата - на БСП, ПП-ДБ и ГЕРБ. "Това което предлагаме е просто отлагане и трите законопроекта да влязат заедно", призна той, че имат разбирателство с ПП-ДБ.

На първото гласуване отлагането не мина, но след прегласуване това се случи със 115 "за" (ГЕРБ, ПП-ДБ и 22 независими) , 66 против и 15 въздържали се.