ПП-ДБ: Промените в Конституцията са истинското начало на съдебната реформа

За последните 30 години това е най-голямата стъпка, която прави страната ни, смята министърът на правосъдието 

Политика
11:55 - 20 Декември 2023
1808
ПП-ДБ: Промените в Конституцията са истинското начало на съдебната реформа

Промените в Конституцията са факт. За нас това всъщност е истинското начало на съдебната реформа. Защото тези промени ни дават възможност с последващите изменения в Закона за съдебната власт, в процесуалните закони и най-вече с кадровите решения, които предстоят да бъдат взети, да постигнем истинска независимост на българския съд по европейски стандарт, прокуратура, която е отчетна пред обществото, служи на закона и е ефективна.

Това коментира пред журналисти в парламента Христо Иванов от ПГ на ПП-ДБ след приетите промени в основния закон на страната.

Според него обаче оттук-нататък „предстои сериозната работа“. "Тези промени показаха, че въпреки големите разделения в България, е възможно да се постигат съгласия около национални цели", добави депутатът и уточни, че не се притесняват, ако промените бъдат атакувани пред Конституционния съд.

От своя страна министърът на правосъдието Атанас Славов посочи, че

„за последните 30 години това е най-голямата стъпка, която прави страната ни да бъде европейска, демократична и правова държава“.

„Тези промени са гаранция, че България ще остане ефективен член на ЕС и ще остане парламентарна република. Като министър на правосъдието съм удовлетворен от постигнатото. Приетите промени са по-добри от внесените, което стана възможно благодарение на диалога, разумния компромис и поетата отговорност от политическите сили“, допълни още правосъдният министър.

С приетите изменения в Конституцията става възможно да продължим институционалното разграждане на корупционния модел в България.

Защото този модел е бил олицетворяван от различни образи, но неговото разграждане е въпрос на институционално действие. Важното на тези промени е, че успяхме да изградим политически консенсус, независимо от взаимните ни обвинения във всички посоки, коментира още съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Иванов подчерта, че промените няма да се случат с публикуването им в „Държавен вестник“, а със завършване на цялостната архитектура в полето на съдебната реформа.

„Ще трябва да променим устройствените и процесуални закони, след което да бъдат взети трудни и важни кадрови решения. Важното е, че успяхме да фокусираме политическия дебат върху институционалните решения, а не върху персоналните атаки. От корупционния модел губи цялото ни общество, а той може да се бори само с реални институционални мерки“, завърши Иванов.