ПП-ДБ внесе законопроект за промяна в Закона за Сметната палата

Актуални новини
16:13 - 05 Август 2024
1166
ПП-ДБ внесе законопроект за промяна в Закона за Сметната палата

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са внесли в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за Сметната палата, сочи справка в сайта на парламента. Законопроектът е внесен от Кирил Петков, Надежда Йорданова, Николай Денков и Кристина Петкова днес, 5 август.

В мотивите към законопроекта е записано, че с него се предлага да се уреди възможността Народното събрание да открива процедура за избор на заместник-председател на Сметната палата, без това да е обвързано с инициативата на председателя й.

В случаите, в които председателят на Сметната палата е избран за служебен министър-председател, той е във фактическа невъзможност да изпълни задължението, разписано в Закона за Сметната палата и да предложи заместници на Народното събрание. В хипотезата на продължаваща политическа криза и дълги мандати на служебни правителства, това може да е пречка пред попълването на състава на Сметната палата, се посочва в мотивите.

По тези причини с настоящия законопроект се предлага метода за избор на заместници, използван в други закони, уреждащи дейността на независими регулаторни и контролни органи, при които целият състав на органа се избира от Народното събрание, без да е необходимо предложение от председателя, заявяват вносителите.