ПП иска от държавата защита на Христо Грозев

Изслушват журналиста в Комисията за контрол на службите

Свят
16:30 - 05 Януари 2023
2103
ПП иска от държавата защита на Христо Грозев

Продължаваме промяната внесе проекторешение за гласуване в Народното събрание във връзка с необходимите действия на българската държава срещу обявяването на разследващия журналист Христо Грозев за издирване от Руската федерация.

Според текста на проекторешението, българското служебно правителство трябва да осъди публично действията на руското правителство срещу журналиста Христо Грозев от "Белингкат", които нарушават основните демократични принципи, както и да изиска от Руската федерация причините за издирването на журналиста. Управляващите и българските служби следва да предприемат необходимите действия за гарантиране на сигурността на Христо Грозев, включително и в координация и консултации с релевантни партньорски правителства и служби, както с Върховния представител на ЕС.

Проекторешнието изисква от главния прокурор Иван Гешев незабавно да представи информация пред народните представители за напредъка по разследванията по разкритията на “Белингкат”, а именно действията на агенти на ГРУ на българска територия, опита за посегателство срещу живота на българските граждани Емилиян Гебрев и неговите близки през 2015 г.

Главният прокурор следва да информира депутатите и за напредъка по разследванията относно взривовете на военни складове за периода 2011- 2020 г., и взривовете в български заводи за военна техника, като посочи и как се осъществява сътрудничество с органите на други държави, в които има подобни случаи.

Според проекторешението на «Продължаваме промяната» МВнР трябва да вземе активно участие в инициативите за защита на журналисти от преследване от режима на Путин и да докладва на НС за напредъка в едномесечен срок.

България следва да предложи на шведското председателство на ЕС инициатива за подпомагане на преследвани от режима на Путин медии и журналисти, които понастоящем се намират на територията на ЕС.

Отправя се и покана към Христо Грозев да адресира народните представители като ги запознае с подробности около разследванията на „Белингкат“. Още на 5 януари той ще бъде изслушан в Комисията за контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на СРС-та и достъпа до данните за електронни съобщения.

В проекторешението се отбелязват и мотивите, с които Народното събрание трябва да го приеме.