ПП иска Закон за обществения ред

Общество
12:51 - 25 Ноември 2021
2061
ПП иска Закон за обществения ред

Трябва да се създаде Закон за обществения ред, който да се отнася не само за МВР, а и за другите институции и субекти, които имат отношение към сигурността, за да се подобри работата в сектора.

Това предложение направиха от "Продължаваме Промяната" (ПП) по време на преговорите по тема "Вътрешна сигурност" с "БСП за България", "Демократична България" и "Има такъв народ".

Милен Иванов от "Продължаваме Промяната" акцентира на проблемите със законодателството в България, като посочи, че има структурни закони, а не функционални. Той добави, че е необходим и Закон за оперативно-издирвателната дейност. По думите му липсата на такава дейност е причината за ръста на престъпността в България.

Иванов изведе като основни цели подобряване нивото на квалификация на служителите, подбора и развитието им, като заяви, че има нужда от изграждане на адекватна система за кариерно развитие с критерии.

"Голяма част от проблемите ще отпаднат, когато се подреди системата и бъде законово регулирана", заяви той и добави, че МВР трябва да се изчисти от всички излишни структури.

От "Продължаваме Промяната" предлагат да се обсъди дали "Икономическа полиция" да не стане данъчна полиция и да премине към Министерството на финансите, тъй като тя защитава фиска.

Съпредседателят на партията Асен Василев коментира, че в системата за сигурност трябва да се използват съвременни технологии.

По думите му има много начини с помощта на технологиите за събиране на информация и установяване на контрол и добави, че те могат да помогнат за увеличаване на възможността за реакция и действия. Василев акцентира и върху нуждата от езикова квалификация на всички служители в системата.