Правителството отпусна 114 милиона за столичното метро и градския транспорт

40 млн. лв. са предвидени за изграждане на линия 3 на софийския метрополитен

Новини
19:54 - 20 Юли 2022
2455
Правителството отпусна 114 милиона за столичното метро и градския транспорт

Правителството одобри допълнително плащане в размер на 114 млн. лв. по бюджета на Столична община за изграждане на участък от софийското метро и по други пера, свързани с градския транспорт на София, съобщи Правителствената информационна служба.

От тях 40 млн. лв. са предвидени за изграждане на линия 3, етап 3, лот 2 на софийския метрополитен в участък ст. "Шипка" - ж.к. Гео Милев" (р-н "Слатина") - София Тех Парк/Зала "Арена Армеец - бул. "Цариградско шосе", в т.ч. за изграждане на съпътстваща инженерна инфраструктура, паркинг към метростанция и закупуване на метровлакове.

Четири милиона лева се отпускат за вътрешноградския транспорт. С това ще се осигури възможност за компенсиране в по-голяма степен на нетните разходи от изпълняваните услуги в съответствие с Регламент 1370 на ЕП и Европейския съвет относно обществените услуги за пътнически превоз с железопътен и автомобилен транспорт, като по този начин ще се създадат предпоставки за безпроблемното функциониране на обществения градски транспорт на територията на столицата.

Осигуряват се и допълнителни средства за покриване на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози за определени категории граждани, предвидени в нормативните актове, в размер на 20 млн. лв.