Празнично с Lupa.bg: Бутчета с ябълки и сос калвадос

за 8 порции

Кухня
09:26 - 30 Декември 2020
2844
Празнично с Lupa.bg: Бутчета с ябълки и сос калвадос

Продукти

8 бутчета – по около 300 г всяко (пилешки, гъши, патешки, пуешки)

3 глави лук

1 дафинов лист

1 ч.л. зърна черен пипер

сол и смлян черен пипер

4 малки ябълки

8 клонки мащерка

2 с.л. ябълково желе (желе от дюли, друго по избор)

3-4 с.л. калвадос - ябълкова ракия (дюлева, сливова, друга по избор)

1 с.л. нишесте

 

Приготвяне

Бутчетата се обваряват в около 4 л вода с 1 разполовена глава лук, дафиновия лист, зърната черен пипер и сол. След кипването къкри под капак 15-20 мин. - ако са пилешки - 5-10 мин.

Бутчетата се изваждат от бульона и се подреждат в хубава тава. Поръсват се със сол и черен пипер. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса около 1 час - ако са пилешки, по-малко.

Останалият обелен лук се нарязва на пръстени. Ябълките се разрязват на 4, изчиства се семето и се нарязват на филийки. Разстилат се заедно с клонките мащерка около бутчетата. Пече се още 20 мин. - ако са пилешки 5-10 мин.

Бутчетата се намазват с ябълковото желе. Сипва се 500 мл от бульона. Повишава се температурата на 220 градуса  и се пече още 10-15 мин., ако са пилешки - около 5 мин.

Бутчетата, ябълките и лукът се изваждат от тавата. Сосът от печенето се прецежда в друг съд. Бутчетата, ябълките и лукът се връщат обратно в тавата и се оставят в топлата изключена фурна.

Сосът се оставя да поизстине за 10-15 мин. и се обезмаслява – обира се мазнината от повърхността.

Сосът се кипва и се сипва калвадосът. Сгъстява се с нишестето, разтворено с 3 с.л. студена вода и се оставя да кипне. Сипва се под бутчетата и се поднася с тавата.