Празнично с Lupa.bg: Бутчета с ябълки и сос калвадос
за 8 порции
Продукти
8 бутчета – по около 300 г всяко (пилешки, гъши, патешки, пуешки)
3 глави лук
1 дафинов лист
1 ч.л. зърна черен пипер
сол и смлян черен пипер
4 малки ябълки
8 клонки мащерка
2 с.л. ябълково желе (желе от дюли, друго по избор)
3-4 с.л. калвадос - ябълкова ракия (дюлева, сливова, друга по избор)
1 с.л. нишесте
Приготвяне
Бутчетата се обваряват в около 4 л вода с 1 разполовена глава лук, дафиновия лист, зърната черен пипер и сол. След кипването къкри под капак 15-20 мин. - ако са пилешки - 5-10 мин.
Бутчетата се изваждат от бульона и се подреждат в хубава тава. Поръсват се със сол и черен пипер. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса около 1 час - ако са пилешки, по-малко.
Останалият обелен лук се нарязва на пръстени. Ябълките се разрязват на 4, изчиства се семето и се нарязват на филийки. Разстилат се заедно с клонките мащерка около бутчетата. Пече се още 20 мин. - ако са пилешки 5-10 мин.
Бутчетата се намазват с ябълковото желе. Сипва се 500 мл от бульона. Повишава се температурата на 220 градуса и се пече още 10-15 мин., ако са пилешки - около 5 мин.
Бутчетата, ябълките и лукът се изваждат от тавата. Сосът от печенето се прецежда в друг съд. Бутчетата, ябълките и лукът се връщат обратно в тавата и се оставят в топлата изключена фурна.
Сосът се оставя да поизстине за 10-15 мин. и се обезмаслява – обира се мазнината от повърхността.
Сосът се кипва и се сипва калвадосът. Сгъстява се с нишестето, разтворено с 3 с.л. студена вода и се оставя да кипне. Сипва се под бутчетата и се поднася с тавата.