Празнично с Lupa.bg: Крем сметана с карамел и хрупкави бисквити
за 8 порции
Продукти
250 г меки карамелени бонбони – от типа на бонбоните лакта
200 мл прясно мляко
400 г меки, ронливи бисквити
500 мл течна сметана за разбиване
600 г крем сирене (заквасена сметана, маскарпоне)
100 мл гъст захарен сироп
1 ванилова захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. смлян карамфил
Приготвяне
Карамелените бонбони се нарязват и се загряват със 100 мл прясно мляко да се разтопят. Оставя се сосът да изстине.
Бисквитите се натрошават на едро.
Сметаната се разбива до полутвърда консистенция.
Разбива се крем сиренето със захарния сироп, ваниловата захар, канелата, джинджифила и карамфила.
Добавя се останалото прясно мляко и се разбърква на гладък крем.
Смесва се с битата сметана с леко разбъркване.
Бисквитените трохи, сметановият крем и карамеленият сос се редуват на пластове в голяма стъклена купа или в чаши.
Завършва се със сметанов крем, като отгоре се гарнира с малко бисквитени трохи и карамелен сос.