Празнично с Lupa.bg: Сърчица „Сахер”
за 75 броя
Продукти
За тестото:
200 г брашно
15 г какао на прах
150 г смлени бадеми
125 г пудра захар
1 шушулка ванилия (ванилова захар)
1 щипка сол
2 жълтъка
2 ч.л. ром
175 г масло
брашно за поръсване
За плънката:
200 г кайсиево сладко
1 портокал – настъргана фино кората
2 с.л. портокалов сок
300 г готов суров марципан (смлени бадеми със захар до лепкавост)
150 г пудра захар
За глазурата:
125 мл течна сметана за разбиване
50 г мед
30 г масло
150 г черен шоколад
За украсата:
100 г млечен шоколад
100 г бял шоколад
1 ч.л. какао на прах
Приготвяне
Смесват се брашното и какаото. Добавят се смлените бадеми, пудрата захар, семенцата от ванилия, щипкта сол, жълтъците, ромът и маслото на малки парченца. Омесва се гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 1 час.
Тестото се изважда от хладилника на порции и се разточва на кори с дебелина около ½ см. Изрязват се сърчица с дължина около 5 см. Подреждат се в тава с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 160 градуса 12-15 мин. Оставят се да изстинат в тавата.
Кайсиевото сладко, портокаловата кора и портокаловият сок се разбъркват, загряват се за 1 мин. и се прецежда. Оставя се да изстине малко.
Марципанът се омесва с пудрата захар до гладкост. Разточва се между 2 листа хартия за печене и се изрязват същите по размер сърчица.
Какаовите сърца се намазват с кайсиевата смес. Покриват се с марципанените сърца и се оставят да изсъхнат и залепнат.
Загрява се течната сметана с меда и маслото. Слага се половината черен шоколад нарязан на парченца. Разбърква се на слаб котлон докато се разтопи.
Сърчицата се потапят в шоколадовата глазура, отцеждат се и се оставят да изсъхнат върху скара.
Разтопяват се на водна баня по отделно млечният и белият шоколад. Слагат се в шприцове и се украсяват сърцата. Поръсват се с какао.