Празнично с Lupa.bg: Сърчица „Сахер”

за 75 броя

Кухня
10:05 - 26 Декември 2020
2323
Празнично с Lupa.bg: Сърчица „Сахер”

Продукти

 

За тестото:

200 г брашно

15 г какао на прах

150 г смлени бадеми

125 г пудра захар

1 шушулка ванилия (ванилова захар)

1 щипка сол

2 жълтъка

2 ч.л. ром

175 г масло

брашно за поръсване

 

За плънката:

200 г кайсиево сладко

1 портокал – настъргана фино кората

2 с.л. портокалов сок

300 г готов суров марципан (смлени бадеми със захар до лепкавост)

150 г пудра захар

 

За глазурата:

125 мл течна сметана за разбиване

50 г мед

30 г масло

150 г черен шоколад

 

За украсата:

100 г млечен шоколад

100 г бял шоколад

1 ч.л. какао на прах

 

Приготвяне

Смесват се брашното и какаото. Добавят се смлените бадеми, пудрата захар, семенцата от ванилия, щипкта сол, жълтъците, ромът и маслото на малки парченца. Омесва се гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 1 час.

Тестото се изважда от хладилника на порции и се разточва на кори с дебелина около ½ см. Изрязват се сърчица с дължина около 5 см. Подреждат се в тава с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 160 градуса 12-15 мин. Оставят се да изстинат в тавата.

Кайсиевото сладко, портокаловата кора и портокаловият сок се разбъркват, загряват се за 1 мин. и се прецежда. Оставя се да изстине малко.

Марципанът се омесва с пудрата захар до гладкост. Разточва се между 2 листа хартия за печене и се изрязват същите по размер сърчица.

Какаовите сърца се намазват с кайсиевата смес. Покриват се с марципанените сърца и се оставят да изсъхнат и залепнат.

Загрява се течната сметана с меда и маслото. Слага се половината черен шоколад нарязан на парченца. Разбърква се на слаб котлон докато се разтопи.

Сърчицата се потапят в шоколадовата глазура, отцеждат се и се оставят да изсъхнат върху скара.

Разтопяват се на водна баня по отделно млечният и белият шоколад. Слагат се в шприцове и се украсяват сърцата. Поръсват се с какао.