Празнично с Lupa.bg: Шамфъстък кифлички с цитрусова захар
за 50 броя
Продукти
За портокаловата захар:
1 портокал (2 лимона)
100 г захар
3 шушулки кардамон (1 ч.л. кардамон на прах)
За тестото:
100 г ядки шамфъстък (други ядки по избор)
1 шушулка ванилия (2 пак. ванилова захар)
150 г брашно
30 г нишесте
50 г пудра захар
1 щипка сол
150 г масло
Приготвяне
За портокаловата или лимонова захар се настъргва кората на цитрусите и се смесва със захарта. Смила се фино и се оставя да изсъхне върху кухненска хартия. Ароматизира се със смлените зърна кардамон. Оставя се да престои 7-8 часа.
За тестото се смилат фино ядките шамфъстък. Смесват се с брашното, нишестето, пудрата захар, семенцата ванилия от разрязаната надлъжно и остъргана шушулка, щипката сол и маслото на кубчета. Омесва се гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Оформят се две ролки, завиват се в прозрачно фолио и се оставят в хладилника за 1 час.
Последователно ролките тесто се нарязват на по 25 филийки. Оформят се с ръце на топчета, а от тях във формата на кифлички. Подреждат се в тава с хартия за печене.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до златисто кафяво 12-15 мин.
Още топли се поръсват с портокаловата или лимонова захар. Оставят се да изстинат.