Празнично с Lupa.bg: Шамфъстък кифлички с цитрусова захар

за 50 броя

Кухня
09:14 - 29 Декември 2020
1914
Празнично с Lupa.bg: Шамфъстък кифлички с цитрусова захар

Продукти

За портокаловата захар:

1 портокал (2 лимона)

100 г захар

3 шушулки кардамон (1 ч.л. кардамон на прах)

 

За тестото:

100 г ядки шамфъстък (други ядки по избор)

1 шушулка ванилия (2 пак. ванилова захар)

150 г брашно

30 г нишесте

50 г пудра захар

1 щипка сол

150 г масло

 

Приготвяне

За портокаловата или лимонова захар се настъргва кората на цитрусите и се смесва със захарта. Смила се фино и се оставя да изсъхне върху кухненска хартия. Ароматизира се със смлените зърна кардамон. Оставя се да престои 7-8 часа.

За тестото се смилат фино ядките шамфъстък. Смесват се с брашното, нишестето, пудрата захар, семенцата ванилия от разрязаната надлъжно и остъргана шушулка, щипката сол и маслото на кубчета. Омесва се гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Оформят се две ролки, завиват се в прозрачно фолио и се оставят в хладилника за 1 час.

Последователно ролките тесто се нарязват на по 25 филийки. Оформят се с ръце на топчета, а от тях във формата на кифлички. Подреждат се в тава с хартия за печене.

Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до златисто кафяво 12-15 мин.

Още топли се поръсват с портокаловата или лимонова захар. Оставят се да изстинат.