Празнично с Lupa.bg: Свинскo с ким в бира с пащърнак

за 4 порции

Кухня
09:29 - 30 Декември 2020
3414
Празнично с Lupa.bg: Свинскo с ким в бира с пащърнак

Продукти

4 парчета свинско месо с кост по около 400 г всяко - врат, котлет, ребра, гърди

6 с.л. олио или зехтин

2 ч.л. семена ким (кимион)

8 стръка прясна майорана (1 с.л. суха майорана)

500 мл тъмна бира (друга по избор)

700 г пащърнак (моркови, корен целина)

2 с.л. лимонов сок

20 г масло

10 г брашно

250 мл прясно мляко

50 мл зеленчуков бульон

1 връзка див лук (зелените пера на връзка пресен лук)

индийско орехче, сол, черен пипер

 

Приготвяне

Месото се намазва с олиото и се поръсва със сол, черен пипер и зърната ким. Слагат се в тава и се поръсват с майораната.

Пече се в загрята фурна на 210 градуса 30 мин. Намалява се температурата на 180 градуса и се пече още 90 мин. По време на печенето постепенно се добавя бирата и се полива месото със соса от печенето.

Пащърнакът се обелва и се нарязва на парчета с дължина 4 см. Бланшира се във вряща подсолена вода до омекване за 5-6 мин. Изплаква се под студена вода и се отцежда.

Разтопява се маслото, добавя се брашното и се разбърква на котлона. Сипват се постепенно прясното мляко и зеленчуковият бульон, като се бърка на гладък сос на тих огън около 20 мин. Подправя се със сол, черен пипер, индийско орехче и останалия лимонов сок.

Месото се изважда от фурната и се нарязва на едри парчета. Поднася се в соса бешамел. Поръсва се с наситнения див лук. Гарнира се с пащърнака.