Празнично с Lupa.bg: Свинскo с ким в бира с пащърнак
за 4 порции
Продукти
4 парчета свинско месо с кост по около 400 г всяко - врат, котлет, ребра, гърди
6 с.л. олио или зехтин
2 ч.л. семена ким (кимион)
8 стръка прясна майорана (1 с.л. суха майорана)
500 мл тъмна бира (друга по избор)
700 г пащърнак (моркови, корен целина)
2 с.л. лимонов сок
20 г масло
10 г брашно
250 мл прясно мляко
50 мл зеленчуков бульон
1 връзка див лук (зелените пера на връзка пресен лук)
индийско орехче, сол, черен пипер
Приготвяне
Месото се намазва с олиото и се поръсва със сол, черен пипер и зърната ким. Слагат се в тава и се поръсват с майораната.
Пече се в загрята фурна на 210 градуса 30 мин. Намалява се температурата на 180 градуса и се пече още 90 мин. По време на печенето постепенно се добавя бирата и се полива месото със соса от печенето.
Пащърнакът се обелва и се нарязва на парчета с дължина 4 см. Бланшира се във вряща подсолена вода до омекване за 5-6 мин. Изплаква се под студена вода и се отцежда.
Разтопява се маслото, добавя се брашното и се разбърква на котлона. Сипват се постепенно прясното мляко и зеленчуковият бульон, като се бърка на гладък сос на тих огън около 20 мин. Подправя се със сол, черен пипер, индийско орехче и останалия лимонов сок.
Месото се изважда от фурната и се нарязва на едри парчета. Поднася се в соса бешамел. Поръсва се с наситнения див лук. Гарнира се с пащърнака.