Преди 1 млн. години човекът май е ходил по Земята

3 черепа доказват това в Китай

Мистика
16:44 - 30 Май 2024
3989
Преди 1 млн. години човекът май е ходил по Земята

В централен Китай, в провинция Хубей, учени са открили три черепа на възраст около 1 милион години. Два от тях принадлежат на неизвестен вид хора, а третият е спорен дали принадлежи на Хомо еректус или ранен Хомо сапиенс. Но най-интересното е, че тези черепи може да са свързани с неуловимата азиатска линия „човек-дракон“. Проучването е публикувано на bioRxiv.

Човекът-дракон, известен като Homo longi, е изчезнал вид архаичен човек, известен от череп на 146 000 години, открит в провинция Хейлундзян. Някои изследователи предполагат, че човекът-дракон и денисовците принадлежат към един и същи вид, въпреки че точното им място в дървото Homo остава неизвестно.

Изследователите реконструират един от черепите и стигат до извода, че той може да е близък до последния общ прародител на линиите на Homo sapiens и Dragonman. Наречен е човекът Юнсян и се оценява на възраст между 940 000 и 1,1 милиона години, значително по-стар от линията на Човека-дракон и Хомо сапиенс. Възможно е човекът Юнсян да е последният общ прародител на нашия вид и така нареченият човек-дракон от Източна Азия.

„Разумно е да се заключи, че Юнсян е морфологично и хронологично близък до последния общ прародител на линиите на Homo sapiens и Dragon Man“, обясняват авторите на изследването.