30 милиона лева подарък за ТИМ от държавата

Проектът за строителство на стадиона във Варна е от 20 години, а контролът върху "Спортен комплекс Варна" АД ще остане за “Химимпорт“

Актуални новини
22:19 - 24 Октомври 2024
37407
30 милиона лева подарък за ТИМ от държавата

Служебното правителство е взело решение за финансиране с 30 млн. лв. на довършването на градския стадион на Варна дни преди изборите. Проектът за строителство е от 20 години, а контролът върху "Спортен комплекс Варна" АД ще остане за “Химимпорт“ - дружество, за което е известно, че е част от орбитата на местната финансова групировка ТИМ.

Проектът за нов градския стадион на Варна започва през 2005 г., когато общината дава целия терен на тогавашния градски стадион "Юрий Гагарин", заедно с околни парцели. "Химимпорт" участва с парична вноска от 22 млн. лв. и придобива 65% от акциите срещу 35% за общината.

Тогава е обявено, че частната компания ще построи стадиона. В момента обаче той продължава да стои с две трибуни и половина, издигнати до бетонно скеле, а парцелите около него са плътно застроени.

“С решението се предоставя съгласие държавата да придобие 30 000 броя нови обикновени поименни акции с номинална стойност и емисионна стойност 1000 лв. за всяка една след извършване на парична вноска в размер на 30 000 000 лв. По този начин общественият интерес по отношение на изграждането на спортното съоръжение ще бъде защитен от страна на държавата“, казва се в правителственото прессъобщение.

Решението е било взето толкова бързо, че ръководството на община Варна дори не е знаело за него, въпреки че кабинетът обявява, че ще придобие по-голямата част от общинския дял в стадиона.

В правителственото решение се посочва, че "Химимпорт" ще запази досегашния си дял от 65% в стадион "Варна", а държавата ще придобие по-голямата част от общинските акции. Това ще стане на Общото събрание на акционерите на “Спортен комплекс Варна“ АД, което ще се проведе на 7 ноември.

Служебният премиер Димитър Главчев

"След увеличението на капитала на дружеството община Варна и държавата ще притежават общо 42 101 акции, съответстващи на 35 на сто от капитала“, посочва служебният кабинет.

"Химимпорт" трябва да вложи над 55 млн. лв., за да запази непроменен контролния си дял.

Според зам.-кметът Деян Иванов има юридическо противоречие между решението на Министерския съвет за увеличението на капитала на "Спортен комплекс Варна" и уведомлението за провеждането на Общото събрание, тъй като са описани различни схеми за увеличение на капитала.