Председателят на НС: Депутатите може да ги тестваме веднъж седмично

Правилата трябва да са за всички, категоричен е Никола Минчев

Политика
10:23 - 04 Декември 2021
2312
Председателят на НС: Депутатите може да ги тестваме веднъж седмично

"Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република“.

Тази заявка даде в първото си медийно интервю в предаването „Тази събота“ председател на Народното събрание Никола Минчев от „Продължаваме промяната“.

Той е най-младият председател на парламента – на 34 години е.

Интересно в биографията му е също, че прадядо му – Сирко Станчев, е бил два мандата депутат преди 9 септември 1944 г. Прадядо му е подписал декларацията за спасяване на българските евреи, осъден е на смърт от Народния съд.

В „Продължаваме промяната" Никола Минчев е поканен от Кирил Петков. Двамата се познавата от около 7 години. Рабитили са заедно по каузи, като спасяването от презастрояване на плажа „Корал".

Според Минчев не е нужна кардинална промяна в правилника на Народното събрание, но е възможно да има известни корекции. Той е срещу политическото номадство в парламента – преминаването на депутати от една парламентарна група в друга, и ограничението това да се прави вероятно ще остане в правилника.

Сред приоритетите на парламента ще е закриване на специализираните съд и прокуратура.

Относно изискването за зелен сертификат за достъп до Народното събрание той коментира: „Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички“.

По думите му е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както е за учениците.