Прегледайте се: Ракът на дебелото черво се е "подмладил" с 10 години, масово удря преди 50

Основни причини са смяната на начина на хранене на българите, както и отсъствието на сезонност в храната

Здраве
17:01 - 23 Септември 2024
6987
Прегледайте се: Ракът на дебелото черво се е "подмладил" с 10 години, масово удря преди 50

Тази събота се проведе кампанията „КОД: Превенция – Сега е време, за да имаш време“. Основна тема на първото издание беше здравословния начин на живот и заболяванията на дебелото черво.
 
През последните години, в световен мащаб, онкологичните заболявания започват да преобладават над сърдечно-съдовите, алармира в ефира на Радио София д-р Мариана Атанасова - началник на Отделение по медицинска онкология към Клиника по медицинска онкология на УМБАЛ "Царица Йоана“ – ИСУЛ.

„Туморите на дебелото черво, във всичките негови отдели, са огромен проблем за цялата онкология в света. Първо – страшно много се „подмлади“ като време за първоначална изява. Свали се възрастовата граница, докато допреди 5-10 години ние се изненадвахме и се притеснявахме, когато дойде човек на около 50 години с карцином на дебелото черво, сега са почти ежедневие“, посочи д-р Атанасова.

Според нея кардинален проблем се явява и забавянето и въвеждането на нови медикаменти за рак на дебелото черво.

Д-р Мариана Атанасова - началник на Отделение по медицинска онкология в УМБАЛ "Царица Йоана“

„При дебелочревните нищо не се случва. Това е световен проблем, не е проблем само за нас“, уточни лекарят.

Според нейни наблюдения, драстичен проблем се оказва смяната на начина на хранене на българите и микробиомите, с които дебелото черво е било свикнало. Това неминуемо допринася за заболяванията на този орган.

„Това може да бъде една от причините. Друга причина е промяната в сезонността си на хранене. Не се храним през лятото с летни храни, през зимата със зимни, което е било много характерно само допреди 30 години. В структурата на човека, промените не стават революционно. Когато става много рязко това нещо, явно, че се получават т.нар. мутации. Освен това вече храните са изключително химизирани. Друга причина са пестицидите, които се използват безразборно. Това са моите наблюдения“, поясни д-р Атанасова.

Специалистът допълни, че категорично е доказано, че в карцинома на дебелото черво има наследственост и генетично обременяване.