Преговорите в Мадрид не постигнаха споразумение за въглеродните емисии

Представителите на близо 200 държави призоваха за по-амбициозно намаляване на парниковите газове

Новини
17:25 - 15 Декември 2019
1033
Преговорите в Мадрид не постигнаха споразумение за въглеродните емисии

Продължилите рекордно дълго климатични преговори в Мадрид завършиха в неделя без постигнато споразумение по един от основните въпроси – как да бъде регулиран световният пазар за въглеродни емисии. 

Решението по тази тема бе отложено за следващата климатична конференция на ООН догодина в Глазгоу, съобщава “Свободна Европа”.

Дискусиите продължиха през последните две седмици като работата на делегатите дори бе удължена с два дни повече от предвиденото. В крайна сметка представителите на близо 200 държави приеха декларации, призоваващи за по-амбициозно намаляване на парниковите газове и за подпомагане на по-бедните държави, търпящи последиците от климатичните промени.

Окончателният документ от преговорите, които трябваше да приключат в петък, напомня на държавите да спазват поетите ангажименти за климатичните цели до 2030 г. колкото е възможно повече през идната година, допълва ДПА.

Чили председателстваше преговорите, които се наложи да бъдат преместени в Мадрид заради антиправителствените протести в страната.