Преговорите за „Земеделие“: Обявиха война на корупцията и призоваха за промяна на модела

Политика
17:09 - 24 Ноември 2021
4428
Преговорите за „Земеделие“: Обявиха война на корупцията и призоваха за промяна на модела

Днес ПП, БСП, ДБ и ИТН преговаряха за приоритетите на бъдещото коалиционно управление в сектор „Земеделие“. По време на инициираните от „Продължаваме промяната“ консултации, които се излъчват онлайн, съпредседателят на партията Кирил Петков постави на едно от първите места усилията за преодоляване на корупцията в сектора.

Големият проблем, който ние видяхме и в служебното правителство, като имахме малко повече достъп до информация – ние вероятно сме единственото място в света, където самият министър на финансите няма достъп до данните за субсидиите в Министерството на земеделието. Имаме едно капсулирано министерство в момента, което се самоорганизира, а министърът на финансите няма данни за това какви средства отиват по европрограмите. Това е пълно безумие. Трябва да възстановим ролята на държавата.

Второто нещо, което е много очевадно - използването на агенциите в земеделието като инструменти за контролиране на голяма част от населението под някаква форма.

По отношение на КПКОНПИ всички колеги вярваме, че Министерството на земеделието трябва да е основен фокус на новата антикорупционна агенция, заяви Петков. Получаваме много сигнали отвсякъде. И трябва да махнем този бич на корупцията. Не може един министър на финансите да няма контрол върху такъв огромен публичен ресурс.

Безумен е вносът на нелегална земеделска стока, каза още Петков. Кой и как пуска тези камиони да влизат през границата не е ясно. Какви лаборатории работят? Стоки с нива на пестициди в количества над позволените... Освен това истинска щета за българските производители са много по-ниските цени на вносителите. И това трябва да спре. Въобще при обиколките в страната получихме сигнали за най-разнообразни злоупотреби в този сектор.

Съпредседателят на ПП предложи идеята за създаване на т.нар. събирателни пазари, в които постъпва цялата стока, сортира се, проверява се от съответните държавни органи и след това се разпределя в 6 центъра.

Това може да помогне и на малките производители с по един камион домати, на които у нас никой не обръща внимание. Големите вериги също биха могли оттам да се снабдяват.

Вярваме, че на ферми с над 15 хиляди декара не им трябват субсидии. Може да се пренасочат средствата в други сектори.

Кирил Петков изказа позиция още и за горите, бракониерството, незаконният добив на дървесина. Просто трябва да отрежем политическите инвеститори в този сектор и много неща ще заработят, смята той.