Прекратиха дела срещу пловдивски кмет

Новини
12:21 - 25 Ноември 2021
1949
Прекратиха дела срещу пловдивски кмет

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен съвет материали за три прекратени досъдебни производства срещу бившия кмет на Пловдив - Иван Тотев.

Демерджиев поясни, че те са прекратени от четирима спецпрокурори преди изборите през пролетта тази година.

Делата срещу Тотев са от 2016, 2018 и 2020 година. Едното досъдебно производство е за зоопарка, другото е за отклонени пари от предвидени за почистване на гробищни паркове, а третото е свързано с градския транспорт.

"Така на практика г-н Тотев амнистиран влиза в изборите за 45-ото Народно събрание. Третирайки тази информация на база на изявленията на г-н Гешев, спомняте си той беше подал защита по отношение на искането на проф. Стоилов за отстраняването му, там в тази защита се намира статия "Гешев и справедливостта". В тази статия, той я е представил в своя подкрепа, е описано, че той е нов център на политическата власт. Моето питане е тези три прекратявания свързани ли са с тази му функция и специфична ли е за прокуратурата и трябва ли да се упражнява от главния прокурор", заяви министърът на правосъдието Иван Демерджиев.