Премиерът: Извънредното положение може да падне, карантината остава

Болните с лечение в Турция ще се извозват с кордони и линейки

Актуални новини
11:08 - 26 Април 2020
5322
Премиерът: Извънредното положение може да падне, карантината остава

Няма нито една индикация, че имаме право да разхлабваме мерките. Размерите на заразата са чудовищни, в най-големите държави, но ние се справяме добре. Моля ви, да покажем, че сме дисциплинирани. За това призова премиерът Бойко Борисов, който заедно с началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и столичния кмет Йорданка Фандъкова, присъства на "експерименталното" отваряне на парковете. 

"Имаме 55 починали с тежки съпътстващи заболявания. Всички, които малко имат акъл в света, казват, че България се справя отлично. Вчера говорих с Ердоган за 100 българи на лечение в Турция, като се разбрахме с кордони от и до страната, да изпратим линейки, ако трябва, процедурите да се осъществят", съобщи министър-председателят. 

Обмислям извънредното положение, като дума, защото звучи лошо, да се отмени преди 13 май. Но карантината със сигурност остава, уточни той.

"И аз искам колкото може по-хубави новини да съобщя, но карантината ще остане дълго. Искаме да придобием по-човешки вид, на фона на другите държави с тотална забрана за излизане от вкъщи, а при нас е свободия. Нека да бъдем така и да удържим натиска върху болниците. Имаме 500 легла, празни, в София, но това ни е границата. Полагаме всички усилия карантината да мине за всички по-леко", коментира премиерът Борисов.