Премиерът: Няма да правя кастинг за външни министри

Нека президентът да носи отговорност за Стефан Димитров, заяви Димитър Главчев

Политика
21:13 - 19 Април 2024
2782
Премиерът: Няма да правя кастинг за външни министри

Даниел Митов бе мое предложение. Не съм обявил кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Нека президентът носи отговорност за оставането на Стефан Димитров във Външно. Нямах комуникация с министър Димитров, когато Иран нанесе удари над Израел. Телефонът му беше изключен. Това обясни в предаването "Панорама" служебният премиер Димитър Главчев.

"Не може да се намерят кадри за министри, които не са партийни. Не е лесно. Стефан Димитров се ползва с доверието на президента. Да видим какво ще направи", продължи Главчев. 

Той каза още, че е имал и друго име за външен министър, но отказа да го назове: "На един мой кандидат предложих да поеме поста. Мога само да гадая, ако предложението беше с този кандидат, дали щеше да бъде издаден указ". Този кандидат е отказал.

Главчев обясни, че случаят с Кирил Вътев е много различен от този на Димитров. "Вътев имаше колебание дали да остане министър, тъй като имаше забележки по отношение на хората, с които работи. Темпът на действията му беше бавен, затова имаше взаимност при напускането му", каза служебният премиер. 

Главчев коментира и оставянето на Калин Стоянов в кабинета: "Щеше да има риск, ако след професионалното ръководство в лицето на Живко Коцев сменя и политическото. Синдикатите застанаха зад него". 

"Георги Гвоздейков не е начело на предизборния щаб, той само координира институциите. Така че не виждам защо има напрежение около неговата фигура", посочи Главчев.

На въпрос дали е искал да стане премиер, Главчев отговори: "Изглеждам ли ви щастлив, че съм премиер?! Просто нямаше кой да поеме управлението. Деполитизирах се преди 8 месеца. Това може да се провери".