Преработените храни са вредни за психичното здраве

Важно е да сведем до минимум приема си на полуготови, пакетирани и бързи храни

Топ
14:40 - 16 Април 2024
2658
Преработените храни са вредни за психичното здраве

Голям процент от пакетираната и приготвена храна, която е разположена на рафтовете на магазините за хранителни стоки, вече не е храна. Това е по-скоро химически манипулиран материал, който се оказва много вкусен, така че ядем доста от него.

Огромна част от тези храни са т. нар. свръхпреработени храни.

Свръхпреработените храни са промишлени смеси, съдържащи добавки като сол, захар и масло (често под формата на хидрогенирана мазнина), както и изкуствени аромати, оцветители, подсладители, стабилизатори, емулгатори и консерванти.

Те обикновено преминават през множество методи на обработка, които трансформират химичната им структура. Това

променя вкуса, текстурата и външния вид на храната в нещо, което не се среща в природата.

Примерите за свръхпреработени храни включват замразени ястия, безалкохолни напитки, хот-дог и колбаси, пакетирани бисквити, сладкиши и солени закуски, полуфабрикати и пр.

Около половината от всички калории, които хората консумират в САЩ, сега идват от свръхпреработените храни.

Учените все още не са разработили всички механизми, които обясняват лошите ефекти на тези храни, въпреки че промените в чревния микробиом и свързаните с тях телесни възпаления изглежда играят роля. Ясно е, че преработените храни могат да бъдат лоши за нас, ако се консумират често.

Проучването на BMJ установи, че

широкото разпространение на преработени храни е свързано категорично с по-висока смъртност, свързана със сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2,

както и тревожни разстройства и други психични заболявания. Изследователите от проучването откриха допълнителни връзки между приема на такива храни и по-високия риск от смъртност по всякаква причина, депресия, наднормено тегло, затлъстяване и нарушен сън.

Изследователите заключават: “Препоръчваме спешни изследвания и разработването и оценката на цялостни стратегии за населението и общественото здраве, насочени към намаляване на диетичното излагане на свръхпреработени храни за подобряване на човешкото здраве.”

С други думи, трябва да спрем да ядем тези храни в количеството, в което ги консумираме сега. 

Те ни разболяват физически и психически и увеличават риска от по-ранна смърт.

На първо място трябва да сведем до минимум приема си на полуготови, пакетирани и бързи храни. Ако дадена храна не се среща в природата, вероятно е свръхпреработена. Когато е възможно, изберете печени картофи вместо замразени картофени кюфтета от магазина.

Други съвети:

  • Пазете се от пакетирани храни с дълги списъци на съставките. Това е сигурен знак, че те са свръхпреработени.
  • Опитайте се да стоите далеч от храни, които съдържат съставки, които не бихте имали в кухнята си, като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, червена боя 40 или хидрогенирано или частично хидрогенирано масло.
  • Приготвяйте храна у дома, когато можете, и използвайте истински пълноценни продукти.
  • Ако се храните навън или пазарувате в магазина за хранителни стоки, изберете продукти, които са печени, поширани, на скара или задушени, вместо панирани.
  • Където и да се храните, наблягайте на старите здравословни и вкусни ястия: плодове и зеленчуци; зърнени и бобови растения; месо, птици, риба, морски дарове и яйца; мляко и обикновено кисело мляко; ядки и семена.