Президентът на Туркменистан уволнява министри за корупция

Международният валутен фонд призова за по-голяма прозрачност в страната

Свят
14:09 - 02 Октомври 2019
1633
Президентът на Туркменистан уволнява министри за корупция

Авторитарният президент на Туркменистан Гурбангули Бердимохамедов уволни дългогодишния си министър на вътрешните работи Исгендер Муликов, като го обвини корупция и "забавяне на развитието на икономиката". Това съобщиха държавните туркменистански медии.

Гурбангули Бердимухамедов, който редовно привлича медииното внимание, включително с вдигане на тежести пред кабинета си, през последните месеци засили антикорупционната си реторика.

"Въпреки 12 строги порицания, началникът не си направи подходящи изводи", каза Бердимухамедов за Муликов.

Бившият зъболекар, който от 2006 г. управлява някогашната съветска република, назначи на свободния пост екс-министъра на комуникациите Макметхан Чакиев. Миналата година президентът уволни министрите на отбраната и националната сигурност.

"Подкупите и корупцията нарушават държавната и социалната система. В резултат икономическият растеж се забавя и възникват сериозни пречки в развитието на държавата", заяви пред официалните медии Бердимухамедов.

Лидерът уволни министъра Муликов заради "сериозни недостатъци" през десетилетието му на поста. В министерството започва разследване за корупция.

И на Бердимухамедов, и на предшественик му Сапармурат Ниязов са издигнати златни статуи в облечената с бял мрамор столица Ашхабад, което свидетелства за култ към лидерите.

Докато официалните данни рисуват розова картина на туркменската икономика заради природния газ, международните организации предупреждават за нарастваща криза, свързана с хронично прекомерно разчитане на приходите от въглеводороди. Международният валутен фонд призова за по-голяма прозрачност и по-добра икономическа статистика в Туркменистан.
Доклад, публикуван по-рано тази година от лондонския център за външна политика, предупреди, че Туркменистан страда от „продължителна икономическа криза, която се отразява с хиперинфлация върху живота на обикновените хора, и широк недостиг на хранителни продукти“.