Президентът: Преди 135 г. дори политиците бяха на висотата на въжделенията на народа (ВИДЕО)

Актуални новини
10:30 - 06 Септември 2020
4062
Президентът: Преди 135 г. дори политиците бяха на висотата на въжделенията на народа (ВИДЕО)

В нашия исторически път има събития, които единствено добавят смисъл с годините към отстояването на нашата национална идентичност, към съкровеният стремеж на българския народ за свобода, справедливост и равенство пред закона. Духовният заряд на тези исторически паметни дати ни заставят да осъзнаем нашият днешен дълг към род и Родина.

Така президентът Румен Радев се обърна към хората по време на церемонията за отбелязване на 135 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България в село Брестовица. 

„За мен е истинско удоволствие да бъда в този прекрасен край, където живописната планина се слива в плодородната равнина и тази среща хилядолетия наред дава буйно и вдъхновено вино, но и ражда хора, които през вековете съхраняват и предават българщината“, каза държавният глава. 

"135 години ни делят от съдбовния 6 септември, когато българите взеха съдбата на родината си в свои ръце. Това събитие не беше дело на външни сили, дипломация, политически пазарлък. Това беше народно дело, победа на българското свободолюбие, на шепа храбреци, нарекли себе си авантюристи”, посочи Румен Радев и подчерта: 

“В онези славни дни дори политиците успяха да са на висотата на въжделенията на българския народ.

Именно дейците на Съединението придадоха истински смисъл на неговия завет, че трябват дела, а не думи”.