Президентът ще удостои с държавни отличия изтъкнати българи

Общество
18:11 - 23 Октомври 2023
2782
Президентът ще удостои с държавни отличия изтъкнати българи

На 24 октомври, вторник, президентът Румен Радев ще удостои с  държавни отличия шестима българи за принос в различни сфери на обществения живот, науката, спорта.

Церемонията ще започне в 14.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, съобщават от пресцентъра на Президентството. 

За заслуги в областта на спорта държавният глава Румен Радев ще удостои Богдан Николов и Илиана Раева с орден „Стара планина“ първа степен.

С най-висшето държавно отличие президентът ще награди и архитект Елко Хазан за родолюбивата му и просветителска дейност по отношение на приноса на България и нейния народ за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Проф. Рахамин Шекерджийски ще бъде отличен с орден „Стара планина“ първа степен за заслуги за развитието на науката и практиката в областта на фармацията в България.

Президентът Румен Радев ще удостои проф. Стефан Хаджитодоров с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за заслуги в областта на науката. Васил Долапчиев ще бъде отличен с орден „За гражданска заслуга“ втора степен за приноса му в защита на човешките права и свободи на хората със зрителни увреждания, тяхната социална интеграция и пълноценно приобщаване в обществения живот.