Причината за трагедията в Граф Игнатиево ще стане ясна най-рано след два месеца

Общество
11:32 - 17 Септември 2024
667
Причината за трагедията в Граф Игнатиево ще стане ясна най-рано след два месеца

Продължава активното разследване на трагедията на територията на авиобазата в Граф Игнатиево, при която загинаха двама летци. До момента са разпитани над 20 военни, иззетти са цялата документация от Граф Игнатиево и Долна Митрополия, както и записи на фаталния инцидент, направени от присъстващи в авиобазата журналисти. Предстои те да бъдат анализирани. 

Черната кутия от разбилия се самолет с двамата пилоти е изпратена в Долна Митрополиция, като експертът е посочил, че въпреки деформациите по нея, вероятно ще бъде разчетена. Ако се окаже сложно и не се справят, то кутията ще бъде изпратена в Чехия, за да бъде извадена съдържащата се информация, посочи пред "Марица" шефът на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив майор Христо Анчев. По думите му точната причина за катастрофата и настъпилата смърт на пилотите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин няма да стане толкова бързо. Законовият срок е двумесечен, но той може да бъде удължен събразно сложността на случая. 

Разследващите работят по три основни версии - пилотска грешка, технически проблем или неправилно зададена команда. Вече е извършено разпознаването на телата на загиналите летци. 

Припомняме, че фаталният полет бе осъществен на 13 септември, петък, като генерална репетиция за авиошоуто, което трябваше да се проведе на следващия ден на територията на авиобазата. След 13 минути във въздуха, самолетът на двамата пилоти се отправи стремглаво надолу към земята, разби се и избухна в пламъци. Малко по-късно стана ясно, че са загинали двама летци.