Принц Андрю продава ски хижата си за £17 милиона

Топ
13:37 - 25 Януари 2022
2781
Принц Андрю продава ски хижата си за £17 милиона

Принц Андрю може да продаде ски хижата си за 17 милиона паунда, за да защити активите си, вместо да ги изплати на обвинителката си за сексуално насилие, твърдят американски адвокати.

По-рано този месец източници, близки до херцога, потвърдиха, че продажбата на имота в ексклузивния швейцарски ски курорт Вербие „продължава“, след като мистериозен купувач се съгласи да го вземе.

Принц Андрю успя да продаде резиденцията, наречена Chalet Helora, само след като уреди дълга си от £6,6 милиона към французойката - 74-годишната Изабел дьо Рувър, която я продаде на него и бившата му съпруга Сара Фъргюсън през 2014 г. също за £17 милиона.

Сделката доведе до спекулации, че той ще използва парите за плащане на юридическите си сметки, тъй като е изправен пред дело от Вирджиния Робъртс Джуфре, която твърди, че е била принуждавана да прави секс с него от финансиста педофил Джефри Епстийн.

Но Спенсър Кувин, който представлява пред съда жертвите на Епстийн, вярва, че целта на продажбата всъщност може да бъде да попречи на Джуфре да получи активите на херцога.

Адвокатът каза пред Mirror: „Ако Вирджиния спечели срещу Андрю, ако това мине през съда и тя получи финансова присъда в нейна полза, тя може да получи всички имоти, които той притежава, най-вероятно и неговата ски хижа.

Ако Андрю е имал имоти в която и да е друга страна, която би спазвала подобна юрисдикция на САЩ, тя може да наложи възбрани върху тези имоти.“

При закупуването на хижата, Андрю и Сара Фъргюсън се договориха с дьо Рувър, тя да бъде платена на вноски.

Но двамата не са успели да направят последната вноска от £5 милиона, което е довело до завеждане на дело срещу тях в швейцарските съдилища преди две години за сумата, която й е дължима, плюс лихвите, които възлизат на общо 6,6 милиона британски лири.

Съгласно швейцарското законодателство принц Андрю е бил възпрепятстван да продаде хижата, докато въпросът не бъде разрешен.

Дьо Рувър потвърди, че плащането е извършено и каза: „Войната приключи. Това е краят на въпроса. Сега нямам нищо общо с това. Това е всичко. Не знам какво правят сега. Те бяха тук по Коледа, но знам това само защото го прочетох в пресата. Не съм ги виждала. Честита Коледа и това е. Край. — Преди около шест седмици въпросът беше приключен. През ноември. Готово е. Платиха парите“.

Междувременно източник, близък до Андрю, по-рано потвърди пред MailOnline: „Мога да потвърдя, че съдебният иск е спрян и че хижата се продава – но иначе няма коментар по частни финансови въпроси.“

Няма дата за завършване на продажбата, но експертите по имоти във Вербие твърдят, че това може да бъде „само въпрос на седмици“.