Призив: МВР да пази журналистите в Габрово

Повод за искането е полицейската атака срещу оператора Даниел Стефанов и репортера Веселин Цветанов

У нас
13:14 - 13 Април 2019
1927
Призив: МВР да пази журналистите в Габрово

По повод инцидентите от четвъртък вечер в Габрово, при които пострадаха операторът Даниел Стефанов и репортерът Веселин Цветанов от местната радио и ТВ 999, Асоциацията на европейските журналисти – България обръща внимание, че органите на реда трябва да пазят представителите на медиите, които отразяват публични събития, пише gabrovonews.bg.

Веселин Цветанов

Двамата колеги разказаха, че са получили удари от жандармеристи, докато са придружавали протестиращи, които са се натъкнали на полицейски кордон. Апелираме към жандармерията и полицията да са особено внимателни, когато им се налага да използват сила за справяне с безредици, за да пострадват мирни протестиращи, както и журналисти, които изпълняват служебните си задължения.

Поради спецификата на професията си, наши колеги често попадат в центъра на сблъсъци и необходимо специално внимание от страна на органите за сигурност.

В същото време, е от ключово значение всички журналисти сами да взимат мерки за лична защита.

На първо място е необходимо журналистите ясно да се обозначат като такива. Важно е да носят връхна дреха с едър и ярък надпис PRESS. Призоваваме всяка медия, която изпраща репортери да отразяват протести, да се увери, че е осигурила подходящо облекло с отличителен знак.

Всеки журналист, отразяващ протести, които може да преминат в безредици, трябва да прави преценка на риска и в никакъв случай да не го подценява. Не бива да се поемат непресметнати рискове. Всеки журналист може да има се снабди със средства за лична защита, които може да включат каска, защитни очила, маска срещу евентуално обгазяване, ръкавици, качулка.

Тези предпазни средства е добре да се поставят само при нужда, а не да се носят още от началото на протеста, тъй като биха могли да привлекат ненужно внимание и да предизвикат гняв от страна на някои протестиращи. Добре е журналистите да имат малка аптечка за първа помощ.

Всеки журналист трябва да има в себе си журналистическа карта, с която да се легитимира при нужда, както и да носи личните си документи. Властите трябва да съдействат на журналистите и да се грижат за сигурността им, но самите репортери трябва да помнят, че журналистическата легитимация не предоставя пълен имунитет срещу задържане.

Журналистите трябва да са подготвени с номера за бързо набиране на мобилните си телефони, с които да уведомят медията, за която работят, както и свои близки, в случай на инцидент.

Писането на съобщения или предаването от мястото на събитията обикновено ограничава възможността на извършващия тези дейности да следи обстановката около себе си и да се предпази в случай на опасност. Затова е силно препоръчително винаги да се работи в екипи от поне двама души, единият от които да има за задача да следи за опасност, докато другият предава на живо или си води записки.

Подробни съвети за безопасност на журналистите при отразяване на масови протести и безредици могат да бъдат открити на сайтовете на организации като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Репортери без граници и други.

Асоциацията на европейските журналисти – България използва случая, за да обърне внимание на медиите за отговорността, която носят при случаи като този в Габрово. Недопустимо е медии да спомагат за насаждане на междуетническо напрежение, а призивите към насилие и омраза са наказуеми според българското законодателство.