Продадоха бял трюфел за рекордните $52 000

Гъбата тежи 852 гр. и е намерена в градче край Флоренция

Новини
16:33 - 22 Декември 2022
3049
Продадоха бял трюфел за рекордните $52 000

Бял трюфел беше продаден за рекордната сума от 52 000 долара на благотворителен търг в Италия, който се проведе на 21 ноември. Трюфелът тежи 852 г и е намерен в градчето Сан Миниато, което се намира западно от Флоренция. Цената е най-високата, плащана до момента за кулинарния деликатес.

Белите трюфели, които растат предимно в Италия, са наричани и диаманти, тъй като рядко се срещат и са много ценни. Рекордната сума за белия трюфел от Сан Миниато плати мениджърът на луксозния италиански ресторант в Лондон "Дзаферино".

Енцо Касини купи гъбата след ожесточено наддаване с още трима кандидати. Мениджърът на ресторанта "Дзаферино" отказа останалите участници в търга - известни светски личности, чиито имена се пазят в тайна, след като предложи сумата от 52 000 долара.

"Ще сготвя белия трюфел и ще почерпя със специалитета своите съперници, които не успяха да купят гъбата", заяви след търга Енцо Касини.

На аукциона в Тоскана бяха събрани общо 103 700 долара от продажбата на трюфели. Парите ще бъдат раздадени на благотворителни организации в Италия, Америка и Великобритания, съобщиха организаторите на търга.

Трюфелът от Сан Миниато надмина предишната рекордна цена, която беше достигната в началото на ноември т.г. Тогава кулинарен диамант с тегло 1,500 кг от областта Пиемонт в Северозападна Италия беше продаден за 41 000 долара. 98-годишният ресторантьор от Ню Йорк Макс Джамбели плати най-високата сума за белия диамант, достигана от 1954 г. насам.

Възрастният ценител на кулинарния деликатес спечели на специално организиран междуконтинентален търг, осъществен чрез телевизионен мост между италианския гр. Гринцане Кавур, провинция Кунео, област Пиемонт, Ню Йорк и Москва. На търга бяха предложени общо 15 гигантски гъби от областта Пиемонт, прочута с трюфелите си. Белите трюфели се смятат за голям деликатес още от римско време. Те са вид гъба, която се образува от симбиозата с корените на дърветата.

Кулинарните деликатеси, които растат в Италия, са около 10 пъти по-скъпи отколкото черните, които растат най-много във Франция. Белият трюфел е най-ценният продукт в италианската кухня, смятат специалистите. Малки дози от него се добавят към различни блюда и им придават уникален вкус.

Белите трюфели са едни от най-скъпите хранителни продукти в света. Те растат предимно в Италия и в няколко района в Хърватия и се събират от средата на октомври до края на декември. Откриването им е много трудно и за тази цел се използват специално обучени кучета, които ги намират по миризмата. Те не могат да бъдат култивирани, което обяснява и традиционно високата им цена. Обикновено 0,500 г струва между 800 и 1500 долара.