Проф. Антоанета Христова призова старите политически лидери да си ходят

Топ
16:11 - 27 Септември 2024
1404
Проф. Антоанета Христова призова старите политически лидери да си ходят

Единственият начин да се обясни това, което се случи през изминалата нощ в Народното събрание, минава през това, че на нито една от двете страни, защото имаше две страни във вчерашния конфликт, не ѝ пука за това как изглежда в очите на избирателите. Това каза в ефира на Euronews политическият психолог проф. Антоанета Христова.

По думите ѝ по време на предизборната кампания никой няма да се стреми да разшири подкрепата си, а напротив, ще разчита на вече твърдите си избиратели, както и на корпоративния и на платения вот.

"Първо, ти не може да вкараш такава важна тема в късната последна вечер, в 21 часа, на този парламент, това е абсурдно. Това веднага внушава желание нещата да се случат бързо и на тъмно. Второ, не може да ги вкараш без дебат. Поведението на тези, които окупираха сцената, защото това вече не е трибуна, а сцена, беше предизборна кампания. Техният стил, и на „Възраждане“, и на ИТН, е скандален. Това скандализиране на обществото, тази тъмнина на парламента, е такова внушение за неговото съдържание, че думите са излишни“, посочи още проф. Христова.

Според нея повече не би могло българското общество да продължи по този начин и е необходимо ново решение. То е както в смяната на политическия модел, така и в оттеглянето на старите политически лидери. „Няма нищо лошо в това съществуващите партии да се състезават за подкрепа. Лошото е, че лидерите на първите политически сили би трябвало много отдавна да са отстъпили, да разберат, че не могат да лидират“, коментира експертът.