Проф. Близнашки: Правителство на малцинството може да бъде провалено

Борисов трябва да си даде сметка, че той ще плати, ако няма кабинет, коментира бившият служебен премиер

Актуални новини
11:19 - 24 Юни 2024
1253
Проф. Близнашки: Правителство на малцинството може да бъде провалено

Нека Борисов опита да предложи кабинет, но ГЕРБ-СДС и ДПС нямат абсолютно мнозинство, а правителство на малцинството няма да бъде стабилно. Дори може да не встъпи в длъжност, а да бъде провалено. Другото решение е експертно националноотговорно правителство. Един кабинет на националното съгласие би могъл да даде тласък на реформите. Това заяви бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки в "Твоят ден".

Той е от основните автори на Конституцията в настоящия ѝ вид. "Основният проблем не е избирателната система, а неучастието на гражданите в гласуването. Партията на Борисов разполага едва с 8% от общата подкрепа на избирателите, което води до липса на легитимност. Ще последва нов срив, ще се търсят други политически решения - Велико Народно събрание или президентска република. Радев е сред виновниците за политическата криза, защото внесе разделение", посочи той. 

По думите му без убедителни национални лидери нещата няма как да се развият в позитивна насока. "Има паралелна държава, която управлява. Политическата ни система е на ръба на пропастта, затова трябва да има правителство на всяка цена, но то да е експертно. Избори през септември ще дадат катастрофални резултати. Борисов трябва да си даде сметка, че той ще плати, ако няма кабинет", коментира Близнашки.